0

Н а 7 април православната църква тачи паметта на Преподобни Георги Митилински.

Точните години на неговия живот не са известни. За него се знае още, че е предсказал иконоборческия период.

Чудеса

Според житието му Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско пострижение. Водел смирен и добродетелен живот. През време на гонението срещу почитателите на светите икони, предприето от император Лъв ІІІ Исаврянин (717-741 г.), той се проявил като непоколебим защитник на иконопочитанието. По-късно, през времето на император Константин Порфирородни (780-802 г.), когато гонението било прекратено, Георги Митилински бил възведен в архиерейски сан и станал митрополит в красивия град Митилини на остров Лесбос.

Свети Георги бил много милостив. Всекидневно той хранел гладните с щедри подаяния.

Приятел на ангелите

Заради голямото си въздържание станал приятел на ангелите. Праведникът бил надарен с неземни сили от Св. Дух и един ден започнал да прогонва нечистите демони от обсебени люде. Успоредно с това Георги Митилински лекувал неизлечими недъзи - бил чудотворец. Той доживял до времето на император Лъв Арменец, който възобновил иконоборството. Така отново, вече в дълбока старост, архиереят станал свидетел на поругаване на светите икони. Още преди тези събития в Митилена станали някои знамения. Тогава преподобният Георги казал, че това е знак, че скоро в Христовата Църква пак ще се появят смут и бедствия. Скоро това се сбъднало.

Гонения

Император Лъв Арменец, като встъпил на царския престол през 813 г, предприел гонение срещу Божията църква и същевременно свикал в Константинопол много епископи, като искал да ги склони да приемат иконоборческата ерес. Преподобният Георги, също се явил на събора и се проявил като безстрашен Христов воин. Докато мнозина одобрявали иконоборчеството, той със своята премъдрост посрамил и царя, и лъжепатриарха Теодот и останалите негови съмишленици еретици, а някои от тях накарал да осъзнаят заблудата си. Царят и патриархът, като не могли да понесат неговите изобличения, го отправили на изгнание в Херсон (днес град в Южна Украйна), а на неговото място в града поставили за митрополит един еретик. А той наистина като глиган тъпчел иконите и преследвал истинските християни.

Звезда белязала кончината на светеца

Свети Георги, преживява изгнанието в Херсон останалите дни от живота си. Там, с Христовата благодат извършил още много чудеса. Когато дошло времето да се представи пред Бога, на небето изгряла пресветла звезда - предизвестница на неговата блажена кончина. Тя се виждала и от Лесбос. По тази звезда миряните разпознали скорошната кончина на техния пастир.