0

П етровден (29 юни) е вторият по ред летен празник след Еньовден. В народния календар той e останал с това име заради една фолклорна легенда. Според нея Свети Петър позволявал на земеделците да работят на полето, а Свети Павле не разрешавал да се извършва никаква стопанска дейност. И не само това, ами той изпращал огън от небето, за да накаже всеки, дръзнал да наруши забраната. Все пак в разгара на земеделския сезон народните обреди са намерили „компромис“ - на Петровден не се работи само следобед, за да не пламнат снопите. Още не трябва да се пали огън в огнището или пък да се пече хляб.

Пости

На този ден завършват Петровите пости и се отговява с младо петровско петле, по възможност черно. Правят се курбани в населените места и се режат ябълки петровки. Петелът, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и с омилостивяването на летните сили, които изгарят природата. За пръв път през годината се меси и тиквеник. Освен това задължителна е прясната пита, баницата с масло и сирене.

Съновник

В миналото празникът започвал още от рано сутринта. Хората отивали на имотите си, хвърляли ситни камъчета и изричали магически слова за плодородие и берекет. Младите посрещали изгрева на слънцето. Момите берели дванадесет цветя от дванадесет различни поляни. След залез слънце ги поставяли под възглавницата си, за да им се присъни този, за когото ще се омъжат. На празничната трапеза сядали само старите и женени хора.

На Петровден също така става тържественото събличане на връхните дрехи на младите булки. На празника се гонят още змиите. В някои села жените все още палят огньове в дворовете си и с факли, тропайки по тенекии, обикалят къщите си и повтарят заклинанието: „Бягайте, змии и гущери!“.

Вятърът вещае сняг през зимата

Според народната метеорология, ако на този празник денят е горещ, по коледните пости ще берем голям студ. Ако пък духа вятър, пак тогава ще вали сняг. Ако кучетата спят свити, зимата ще е студена, ако са се опънали свободно, ще е мека. Зимата ще е топла и ако кукувицата кука все още, но ако е спряла да кука от десет дни, ще е тежка и студена. Студ и сняг ще има и в случай че дюлите отново цъфнат.

Рицари кръщават Белия мъж

Петровден е почитан и като овчарски празник. На този ден собствениците на стадата отивали в мандрите, където животновъдите ги посрещали с обредното ястие „Бял мъж“.

Легендата разказва за група мъже, отишли навръх Петровден да ожънат житото. Рано отишли мъжете на нивата, но работата била много. Тогава при тях слязъл самият Свети Петър, който грабнал сърпа и помогнал на жътварите. Станало време за обяд и всеки отворил бохчата си, за да похапне. Понечил един от мъжете да извади прясното овче сирене, но от жегата то се било буквално разтопило. Засрамил се жътварят, не посмял да нагости светеца със сиренето. Свети Петър взел в ръце няколко житни класа, стрил ги, докато зърната станат на брашно. Поръсил с него сиренето, разбъркал и се получила вкусна бяла каша, която нашите предци нарекли „Бял мъж“. Според преданието, особено популярно в Предбалкана, названието всъщност е дошло от кръстоносците от Четвъртия поход, които са били главно французи. Като го опитали, те възкликнали: “Бел манж!“ (Хубаво ястие!).