0

Н а 18 февруари Православната църква отбелязва паметта на свети Лъв, папа римски. Той бил роден през 390 г в Тоскана, Италия. От ранна възраст бил обучен на всяка книжна премъдрост, запознал се с външната философия* и бил наставен в християнските добродетели. Обикнал духовния живот повече от светския, в началото той бил архидякон при папа Сикст III (432 – 440) и след неговата смърт, единодушно бил избран за предстоятел на Римската църква..

Срещата на папата с Атила. Стенопис от Рафаело във Ватиканския музей

 Срещата на папата с Атила. Стенопис от Рафаело във Ватиканския музей
w.flickr.com

По това време се разпространила ереста на Евтихий, архимандрит Цариградски, и Диоскор, патриарх Александрийски, които сливали двете естества в Христа, нашия Господ, Божественото и човешкото в едно. Със своята ерес те силно смущавали Божията Църква. Като събрали в Ефес своето неправедно сборище през 449 г., те несправедливо осъдили и измъчвали свети Флавиан, патриарх Цариградски, защитник на православието. Тогава светият папа Лъв вложил цялото си старание да укрепи и умиротвори Църквата, смущавана от еретиците; той писал до император Теодосий II, а след това и до Маркиан да свикат четвъртия поред вселенски събор. Той бил свикан през 451 г. Халкидон и на него присъствали 630 епископи. Светейшият папа Лъв не могъл да присъства на този събор поради продължителното пътуване, напредналата си възраст и най вече поради непрекъснатите нападения на варварите, но изпратил послание до събора. За него се разказва, че сам свети Петър го поправил с апостолската си ръка. Когато посланието било прочетено на Четвъртия вселенски събор, всички свети отци извикали:

- Свети апостол Петър говори чрез устата на Лъв. Така отците на събора в твърденията си се основавали на посланието на свети Лъв и с него посрамили еретиците. 

През 452 г. страшният Атила, предводител на хуните, наречен бич Божий, нахлул и в Италия и се насочил към Рим. Виждайки, че никой не може да се съпротивлява на страшния завоевател, папа Лъв, като призовал на помощ Светите апостoли Петър и Павел, пресрещнал завоевателя при днешния град Мантуа. Със сладки и боговдъхновени слова той беседвал с Атила и го превърнал от свиреп вълк в кротка овца; страшният и неукротим воин смирено и меко се вслушвал в думите на Божия угодник, удивлявайки се на неговото архиерейско величие и ужасявайки се пред светостта на честното му лице. Като изпълнил всичко според желанието на свети Лъв, страшният Атила се оттеглил от пределите на Италия в днешна Унгария, където скоро след това умрял.

Войводите на Атила го попитали:

- Защо се уплаши от един римлянин, дошъл без оръжие? Защо му се подчини? Защо се обърна в бягство като победен, оставяйки такова огромно богатство в Италия?

- Вие не сте видели това, което видях аз - отговорил им Атила, - видях двама ангелоподобни мъже, стоящи от двете страни на папата (това били светите първовърховни апостоли Петър и Павел); в ръцете си държаха голи мечове и ме заплашваха със смърт, ако не послушам Божия архиерей.

Посланието на Лъв до Вселенския събор е възприето като Боговдъхновено.

 Посланието на Лъв до Вселенския събор е възприето като Боговдъхновено.
4.bp.blogspot.co

Богатите да търсят бедния и да му помагат

Папа Лъв почива през 461 г. Мощите му се пазят в олтара на негово име във Ватиканската катедрала „Свети Петър“. От папа Лъв останали до 96 проповеди и 143 писма с догматическо и нравствено съдържание. Всички тези съчинения са написани в духа на строго издържаното православно учение. Свети Лъв често убеждавал своето паство да върши дела на милосърдие. Дългът на милосърдието, казвал той, се определя не по мярата на благата, а по разположението на сърцето. Богатите сами трябва да търсят бедния и да му помагат. Бог затова и дава богатство, за да тече то към бедния. Говорейки за молитвата, свети Лъв убеждава да се обръщаме за помощ към ходатайството на светиите и заповядва да се почитат светите мощи. Католическата църква чества паметта му на 10 ноември.