0

Р ождената дата на Св. Йоан Кръстител - 24 юни, помогна да се открият най-автентичните мощи на библейския герой в света в момента. На 28 юли през 2010 г. при разкопки на остров Свети Иван край Созопол екип от български археолози попада на запечатан реликварий от алабастър, съдържащ зъб, парчета от кости на ръка и от лицева част. Впоследствие учените установяват, че мощехранителницата, открита в олтарната част на най-стария храм на острова, датира от средата на V век. Върху нея разчитат един надпис, който всъщност води до разплитане на световното откритие. Надписът е на старогръцки език и гласи: „Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе мощите на Св. Йоан през месец юни, 24 юни“. Според тълкуванието през въпросния век някой си Тома донесъл точно на рождения ден на Св. Йоан Предтеча неговите свети мощи в днешните български земи.

Изследване

Проф. Казимир Попконстантинов - ръководител на археологическата експедиция, обаче стигна докрай, като не се побоя да изпрати проби от мощите в лаборатория в Оксфордския университет. Резултатите от анализите бяха смайващи: изотопният анализ в оксфордската лаборатория показва, че костите са от човек, който е живял в началото на І в. сл. Хр. - период, който съответства на библейската история за Йоан Кръстител. В някои от взетите проби учените не успяват да изолират ДНК, но при други сякаш невидима ръка връща часовника назад. Така е изолиран пълният митохондриален ДНК геном, показвайки, че парченцата кости са от един и същи човек, мъж, също важно предвид сериозната търговия в древността със свети мощи.

Нещо повече, експертите успяват да идентифицират една фамилна група гени, която е от най-разпространените в Близкия изток. С други думи, този мъжки индивид произхожда от район, в който би трябвало да е живял и Йоан Кръстител. В резултат на направения пробив в българската, а и в световната библейска археология България изгрява като дестинация, пазеща безценна религиозна реликва. В момента мощите на Кръстителя се съхраняват в църкват „Св. св. Кирил и Методий“ в Созопол в красив сребърен реликварий.

А така, както проф. Попконстантинов коментира, България хвърля ръкавицата към всички, които претендират, че притежават мощи на Св. Йоан. До момента никои от тях не са били подложени на лабораторен анализ. Положителен такъв би увеличил поклонниците към съответната страна, но отрицателен би отблъснал пилигримите.

Крайъгълен камък

А Св. Йоан Кръстител е крайъгълен камък в най-влиятелната религия на планетата - християнството. Причината е, че Св. Йоан пророкувал идването на Месията, а после сам кръщава Господ Иисус Христос, което е основополагащо за мисията на Богочовека на земята. За това и вече 2000 години религиозни водачи, поклонници и колекционери на реликви се опитват да открият мощи от Предтечата. Култът към него довежда дотам, че в момента по света има доста повече глави (и кости), които анатомично може да съставят тялото на един човек.

Най-близо до нас кости на раннохристиянския светия има в музея „Топкапъ“ в Истанбул. Там се съхранява дясната ръка на Предтечата - тази, с която се вярва, че е кръстил Божия син във водите на река Йордан, и част от черепа.

Историята разказва, че цялата глава на Кръстителя също е била в града на Босфора (тогава наричан Константинопол) заедно с тази дясна ръка, но известният кръстоносец Валон дьо Сартон я взима със себе си във Франция през 1206 г. Катедралата на град Амиен след това е построена, само за да приюти реликвата, и веднага се превръща в основна дестинация за поклонение.

Базилика и музей

Череп, идентифициран като главата на Йоан Кръстител и свързан с кръстоносците, обаче се намира и в базиликата “Сан Силвестро ин Капите” в Рим. Тя е построена за съхранение на артефакти от римските катакомби. В нея по-късно е положено тялото на папа Силвестър I. Предполагаемата глава на библейския герой се съхранява в отделен параклис вляво от главния вход на базиликата.

Трети череп на Св. Йоан се пази не в църква, а в Резиденския музей на Мюнхен, Германия. Резиденцията е отворена за посетители през 1920 г. и се счита за един от най-важните дворцови музеи в Европа днес. Сградата е принадлежала на династията Вителсбах, която управлява Бавария от XIV век. През XVI век херцог Вилхелм V започва да събра редица християнски реликви. Така тук попада незнайно откъде и главата на Кръстителя.

Иначе по света има множество места, претендиращи да имат мощи на Предтечата. Цетинският манастир в Черна гора например се слави, че съхранява дясната ръка на светеца.

Джамията на Омаядите пази череп на Яхия

Джамията на Омаядите - по-известна като Голямата джамия в Дамаск, Сирия, също пази глава на пророка. Разположена в Стария град, това е една от най-големите и най-старите джамии в света и четвъртото свещено място на исляма поради историческите и есхатологични фактори: джамията се смята от мюсюлманите за мястото, където Иисус ще се завърне преди Края на света. След завладяването на Дамаск от мюсюлманите през 634 г. джамията е построена на мястото, където вече е стояла християнска базилика, посветена на Йоан Кръстител. Според преданията в нея се е пазила главата на Кръстителя.

Пророкът присъства и в исляма, където е назоваван Яхия. Споменава се, че той много помогнал на Иса, както мюсюлманите пък наричат Иисус.

Предтечата бил братовчед на Иисус

Историята на Йоан Кръстител идва до нас от Новия завет, по-специално от евангелията (на Матей, Марк, Лука и Йоан), както и от произведението на Флавий „Древността на евреите“. Изследователи изтъкват, че Кръстителя е роден шест месеца преди Иисус Христос и е негов братовчед. След като изживял аскетичен живот в пустинята, Йоан излязъл в долната част на Йорданската долина, проповядвайки за скорошното пришествие на Божия съд и призовавайки последователите си да се покаят за греховете си, както и да бъдат кръстени в подготовка за идващия Месия.

Мнозина учени днес са убедени, че последвалото кръщение на Иисус от Йоан в река Йордан, описано в три от евангелията (Матей, Марк и Лука) и от редица други канонични и неканонични източници, е почти сигурно историческо събитие.

След това неговият свят живот е прекъснат рано, само на 34 години. Според Библията Св. Йоан Кръстител е обезглавен по време на управлението на цар Ирод. Това станало по злокобното искане на неговата жена Иродиада. Главата на Предтечата й била поднесена на блюдо.