0

В интидж декор се разпознава с просто око – той няма нищо общо с изчистените прави линии на съвременните решения или с индустриалната визия на дадено помещение. Всички знаят, че понятието винтидж се отнася до стари мебели и декорации от времето на нашите баби и дядовци. Но за кой период от миналото точно става дума? По какво се различава една старомодна стая от умишлено състарената? И най-важният въпрос - можем ли да си направим сами винтидж мебели и как да ги интегрираме в модерния интериор, без да се отказваме от свежестта и функционалния характер на дома си?

Много често винтиджът се бърка с ретрото, защото и двата стила принадлежат към естетиката на миналия век. Има обаче една малка подробност -  двата стила са от различни десетилетия. В този ред на мисли винтидж може да съдържа голямо разнообразие от мебели и декоративни предмети – като направени може да включва мебели от 70-те години, както и декоративни предмети от 90-те. А ретрото се отнася до онези елементи на интериора, които са от първата половина на XX век. Много хора се притесняват от подобно обзавеждане, защото е лесно да се сбърка в използването на този стил. Но постигането на модерен стил, повлиян от винтиджа, всъщност е по-лесна задача, отколкото човек си мисли. Всъщност става дума единствено за комбиниране на нови елементи със старите, но е желателно да се запази балансът. Само така ще се съхрани елегантността на дома и ще му се придаде лека носталгична въздишка. Естествено, ако не се внимава, човек може да пресъздаде атмосферата на 80-те или 90-те години на XX век, а това вероятно не е същността на заниманието.

 С парче шкурка всяка маса, стол и закачалка могат да бъдат успешно състарени.

  С парче шкурка всяка маса, стол и закачалка могат да бъдат успешно състарени.
iStock

Когато казваме модерен стил с винтидж влияния, не бива да разбираме претъпкана стая с кичозни декорации и масивни мебели, а просто и елегантно пространство, в което комфортът е водещ. Все пак идеята е домът да хармонира идеално с личността на обитателите. Модерните елементи се съчетават естествено с предметите пълни с истории. Винтидж усещане може да се постигне с добре подбрани сувенири, снимки в рамки и настолни часовници.

Факт е, че старомодните канапета, маси и столове, останали от нашите баби и дядовци, днес украсяват най-модерните домове и са част от най-изискания интериор. За да постигне човек този ефект обаче, трябва да разполага със състарени мебели, които в миналото са били смятани за изключително луксозни. Вариантите да се постигне това са три. Да се изровят от мазетата всички маси, столове и закачалки отпреди 30-40 години, да се обиколят антикварните магазини или да се поръчат в някоя мебелна фабрика. Висш пилотаж е собственоръчното състаряване на мебелите. За целта се изисква само парче шкурка – фина и едра, разнообразие от бои, четки и безцветен лак за мебели. Естествено, има различни модерни техники, с които е добре човек да се запознае, преди да премине към същинската работа. Доброто настроение и търпението обаче са задължителен компонент.   

Скрин в нежно синьо се вписва идеално в модните за годината интериорни решения.

 Скрин в нежно синьо се вписва идеално в модните за годината интериорни решения.
iStock

Характеристики

  • Пастелни и неутрални цветове като бежово, пясъчно, сиво, бледорозово, светлосиньо, млечнолилаво и т.н.
  • Флорални мотиви – може да са върху стените, пердетата, тапицерията и дори върху мебелите.
  • Естествени материали – предимно дърво, но може да има малко камък, ковано желязо и порцелан.
  • Вратичките в кухнята и на мебелите в хола да са стъклени.
  • Тъканите също трябва да са от естествени материали – вълна или памук.
  • Мека мебел – диванът и фотьойлите трябва да са с извити крака и да са много меки и удобни за сядане.
  • Гардеробите и скриновете да са с изящни декоративни дръжки.
  • В декорацията е задължително да има дантела, макраме и гоблени.