0

С портът е здраве, а когато става въпрос за деца, той е много повече. Движението е в кръвта на малчуганите. Те се нуждаят от него, то ги учи на упоритост, постоянство, развива тялото и рефлексите. Но докато през лятото е лесно да пуснем детето да тича в парка, да кара колело или да играе на дама, през зимата нещата не стоят по този начин. Много родители се притесняват от студеното време и предпочитат децата им да стоят на топло у дома. В действителност обаче зимните спортове са изключително полезни за хлапетата. Те каляват, изграждат по-силен имунитет и подпомагат много развитието на тялото и мускулатурата.

Разбира се, първото забавление, с което децата се сблъскат е спускането с шейна. С течение на времето обаче те са все по-готови и за по-различни занимания. Повечето зимни спортове са екстремни, затова често отлагаме да запознаем хлапето с тях. Всъщност обаче още щом проходят, на около година и половина малчуганите може да се качат на ски за пръв път. Това, не означава, че те ще се спускат или ще правят слалом по снега. Напълно достатъчно е в началото да се научат да стоят прави върху ските и да пазят равновесие. Сериозните занимания започват след 5-6-годишна възраст. Карането на ски е полезно, защото развива всички мускулни групи, насърчава развитието на детето, тренира баланса и координацията, формира правилното дишане, развива вестибуларния апарат, укрепва сърдечно-съдовата система.

За първолаците и децата в училищна възраст също има различни варианти за спорт през зимата. На около 7-8 години, те вече могат да се качат на кънки върху леда. Това е възрастта, в която те са достатъчно физически укрепнали, разбират обясненията и са по-безстрашни. Разбира се, за момичетата по-подходящо е фигурното пързаляне, докато за момчетата – хокеят. И двата вида спорт развиват равновесието, подобряват обмяната на вещества, подобряват ефективността на системата на кръвообращението и терморегулационните процеси в тялото. Изпаренията от леда, които децата дишат, докато са на пързалката пък, им помагат изключително много, особено ако страдат от респираторни проблеми.

За малко по-големите хлапета подходящ е сноубордът. Той комбинира скейтборд и ски и също е изключително полезен. Развива сърдечно-съдовата и дихателната системи, подобрява обмяната на веществата, чувството за баланс, координацията на движенията. Всички тези възрастови ограничения са препоръчителни, но не важат в абсолютна степен, тъй като развитието на всяко дете е строго индивидуално. Инструкторите са на мнение, че в зимните спортове пълноценно могат да участват хлапетата с вече координирани и съгласувани действия и способност за правилна преценка на ситуацията, т.е за не поемане на рискове.

Попитайте педиатъра:

Макар да е полезно, движението крие някои рискове при хората с различни заболявания. Същото важи и за децата. Ето защо е добре да се консултирате с педиатър, ако хлапето има желанието за сериозни спортни занимания. Следните състояния могат да се разглеждат като противопоказания за практикуване на определени физически дейности: Заболявания на опорно-двигателния апарат; Проблеми на сърдечно-съдовата система; Повишена чупливост на костите; Астма; Болести на кръвоносната система;