0

Й озге Гюрел и Серкан Чайоулу вече официално са семейна двойка. Двамата вдигнаха сватба след 6 години щастливо съвместно съжителство. Преди да официализират връзката си, те си купиха разкошна къща за 6 милиона турски лири, в която планират да остареят заедно. Звездите се срещнаха по време на снимките на сериала „Сезонът на черешите“, където изиграха красива екранна любов, която се пренесе и в реалния живот. Покрай сватбените вълнения Серкан Чайоулу се снима в сериала „Имало едно време в Кипър“.

Актрисата Озге Гурел в скорошно интервю разказа колко е щастлива с любимия си известен актьор Серкан Кайоглу.

Късмет

Докато сватбата не стана факт, имаше различни писания, че са избрали да си кажат „да“ под звездното небе на Италия. Младоженецът обаче коленичи пред булката в дома й, както си му е редът.

„Аз съм истинска късметлийка - споделя в интервю за италианско списание Йозге Гюрел.- Всеки ден отварям очите си с препълнено от любов сърце и се събуждам, знаейки, че съм обичана. Това е невероятна сила в живота!”

Пак там актрисата разказва за бъдещите си планове, които включват и снимки в чужди страни. Двамата със Серкан са страстни пътешественици и обичат да събират впечатления от широкия свят. „Като актриса за мен е много интересно и образователно да бъда в различни страни и да се изправям пред нови предизвикателства, да трупам и житейски, и актьорски опит”, казва Йозге.

Обичаи

Почти няма сериал, в който да няма поне една сватба. Зрителите се отегчават от сцени с молитвата, но тя е задължителна част от ритуалите.

Вълнуващият ден на турска сватба традиционно започва с молитва. Едва след него семейството издига главния символ на тържеството - сватбеното знаме. Това е сигнал за гостите, че от този момент празникът официално започва. Сватбените тържества стартират веднага след откупа на булката и поднасянето на подаръци на младоженците. Турските бракосъчетания продължават два дни, но по малко по-различен начин. Първият ден се счита за неформален: всички гости идват в ежедневни дрехи, няколко вида закуски се слагат на масата, цари неформална атмосфера. А на втория ден от турската сватба новосъздаденото семейство и гостите организират това, което наричаме “яли, пили и се веселили“. Луксозни тоалети, десетки ястия на масите и пищни забавления радват гостите чак до сутринта. Или поне така е било навремето. Традициите вече не са това, което бяха. Все повече двойки в Турция се отказват от традиционния празник в полза на модерен: тържествен първи ден и неофициален втори.

Забава

Забавленията и танците са любимата част от празниците на турците. Първият танц е запазен за младоженците и обикновено е под звуците на флейта и барабани. Едва след него останалите гости могат да излязат на дансинга. Друго характерно нещо за сватбените церемонии е тяхната пищност. Турският стил поразява с красотата на банкетните зали с колони, мазилка и позлатена декорация.

В днешно време не всяка турска булка избира национална носия за церемонията. По-често срещано явление е бухналата бяла рокля, която дава на сватбата европейски отпечатък. За да се придаде все пак и традиционен привкус, семейството на булката поръчва тоалет с луксозна бродерия, мъниста и камъни по полата и корсета.

Раян и Миран от „Вятърничав“ на първата си сватба

Булките в Турция изглеждат великолепни и красиви в разкошната си бяла сватбена рокля. Някои от тях предпочитат да покрият косата си, докато други прекарват часове при фризьора, за да получат перфектната прическа, която да прикове погледа на младоженеца. Друга прилика между повечето булки, освен белите сватбени рокли, е поясът на момичето.

Червената лента, вързана около слабините на булката, е символ на девствеността. Навремето липсата на момичешки пояс щеше да предизвика клюки, но днес в градовете и населените места булката решава дали предпочита да го носи или не.