0

Н ай-големите грехове на болниците се оказаха борчове и схеми с обществени поръчки и договори. Това стана ясно вчера по време на брифинг в здравното министерство.

В цялата страна има 62 държавни лечебни заведения. Общата сума на дълговете им е в размер на 600 млн. лв., от които 113 милиона са просрочени, обяви здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова. По думите й всички болници са представили своите бизнес програми за следващите три години, но одобрени са само три от тях. В другите има липсващи данни и са върнати за преработка. „При 7 болници с влошени показатели са изискани оздравителни планове“, посочи проф. Сербезова и припомни, че в „Пирогов“ и „Александровска“ вече са назначени прокуристи, които да помогнат за финансовото им стабилизиране.

Данни

Здравните власти изнесоха нови данни за проверки в „Света Екатерина“, УМБАЛ-Пловдив, МБАЛ-Сливен и УМБАЛ „Канев“ - Русе, и преповториха констатираните нарушения в „Пирогов“ и онкохематологията, заради които директорите им бяха сменени. Оказа се, че в „Св. Екатерина“ част от откритите нарушения всъщност не са съвсем нарушения, защото са законни. Става въпрос за това, че за период от три години шефът на болницата проф. Генчо Начев сам си е изплатил над 952 хил. лева за извършени от него медицински услуги. За целта той е сключвал и договори, като те представляват 85% от всички средства за медицински дейности на болницата. Това обаче е документирано и декларирано. Реално нарушение е открито в разходите за медицинско оборудване – сключване на договор с фирма доставчик преди споразумението за финансиране от МЗ, както и сключване на договор за невалидна оферта. Били направени и плащания без сключени договори над праговете от 50 000 лева за строителство. Междувременно проверки вървят и в друга голяма столична болница – „Майчин дом“, но те все още не са приключили и затова данни не бяха изнесени.

Сериозно

В УМБАЛ-Пловдив било установено, че общината актува имот, предоставен за стопанисване, и цяло десетилетие различните ръководства на болницата не предприемали действия по защита на имота. В УМБАЛ „Канев“ – Русе, пък са открити нарушения при назначаването на граждански договори на външни лица, които трябвало да бъдат на трудови. Констатирани са и 12 нарушения относно Наредбата за право на достъп до медицинска помощ и избор на екип. Най-сериозни са нарушенията в болницата в Сливен. Извън обичайните грехове с обществените поръчки проверката там е установила, че във вътрешния правилник на заведението е утвърдено децата да се връзват. За това алармираха родители още през февруари, а месец по-късно Държавната агенция за закрила на детето изнесе данни от извършена проверка. Нарушения обаче са открити и от ИА „Медицински надзор“. „Става дума за измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение“, заяви доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър.

Три лечебници с отличие

Проф. Асена Сербезова посочи, че звеното за вътрешен одит към МЗ е направило 81 проверки за шестте месеца на 2022 г. Резултатите от 18 от тях са изпратени към компетентните органи. В същото време за последните 10 години в три столични болници е извършена само една проверка. Пощадени били „Царица Йоанна – ИСУЛ“, „Майчин дом“ и „Св. Екатерина“. Само за сравнение за същия период болницата в Роман е проверявана три пъти. Три болници обаче бяха отличени от здравния министър в оставка. Това са столичните „Св. Анна“ (Окръжна) и „Иван Рилски“, както и варненската „Св. Марина“.

РЗИ Смолян купувала шест пъти по-скъпи тестове

Проверки са извършени и в регионалните здравни инспекции, където също са констатирани нарушения. Те са свързани с доставките на антигенни тестове за COVID, предпазни средства и дезинфектанти. Установено е, че при провежданите процедури от РЗИ единичната цена на антигенните тестове варира от 3,00 до 18,50 лв., като най-скъпи тестове е купувала здравната инспекция в Смолян. Там са плащани шест пъти повече. Само в 5 от 28 РЗИ са били създадени комисии, които да разгледат постъпилите оферти за тестове. В 22 здравни инспекции са публикували покани за доставки, но 13 от инспекциите не са заложили критерии за оценка.