0

Р егионалните здравни инспекции могат да върнат задължителното носене на маски при ръст на заразените. Това обаче ще се случва само на регионално ниво, стана ясно вчера по време на брифинг в здравното министерство.

„Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г.“, заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Тя обяви, че всички въведени заради коронавируса ограничения падат от петък, като според проучване на Галъп, проведено през месец март, това е било в очакванията на 70% от българите, спрямо едва 20%, които са били на мнение, че мерките трябва да останат. „Нищо не е завинаги. Мерките могат да се върнат, ако не се държим отговорно“, застрахова се проф. Сербезова. Тя посочи, че с излизането от извънредната епидемична обстановка, чийто последен ден е в четвъртък, няма да има нищо задължително. Въпреки това силно препоръчителни остават трите „Д“ – дистанция, дезинфекция и дисциплина. Същото важи и за носенето на маски, най-вече в болниците и градския транспорт, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Прибързано е да кажем, че пандемията е свършила, но България се задържа сред 4-те страни с най-ниски стойности на заболеваемост в Европа“, посочи доц. Кунчев. Така две години и близо 37 000 жертви по-късно страната ни излиза от извънредната обстановка и се връща към нормалното, отчетоха здравните власти. Те обаче уточниха, че през следващия месец броят на новозаразените ще се следи още по-стриктно, за да се направи оценка на въздействието от падането на мерките. В редица държави ограниченията също бяха отменени, но там между 30 и 50% от хората продължават да носят маски на закрито и да спазват основните правила, които могат да ги защитят от заразяване, посочи проф. Сербезова. Тя изтъкна и различията между нашата страна и повечето европейски държави, в които нивото на ваксинация е далеч по-високо. Именно поради тази причина здравното ведомство ще фокусира усилията си върху стартиралата ваксинационна кампания „Плюс мен“ (виж карето).

От петък падат всички въведени с извънредната обстановка ограничения за територията на страната (виж карето), както и за влизане в България. Цветовите кодове също се отменят. От 1 април до 15 май всички лица, независимо от коя точка на света пристигат, ще се допускат на територията ни при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване, гласи заповед на министър Сербезова, публикувана късно вчера. Въпреки това граничен контрол ще се осъществява, като е възможно при бум на COVID-19 в дадена страна да се въведат ограничения. В случай пък, че лице с прояви на заболяване влезе у нас, то пак ще бъде поставяно под карантина. Това важи и за туристи, които не представят нито един от исканите варианти на сертификат. Те трябва да останат изолирани за срок от 10 дни, освен ако не си направят PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат, карантината ще се счита за преустановена.

С отмяната на извънредната обстановка обаче ще бъдат закрити COVID зоните в поликлиниките, а личните лекари вече няма да издават направления за безплатни PCR тестове. Запазва се обаче възможността те да издават направление за специалист, който на свой ред да издаде направление за писиар. Подобна схема ще се прилага и с цел безплатно отпускане на лекарства за болните от COVID. До момента рецепти за тях се издаваха именно в зоните, но сега и предписание от пулмолог ще се счита за валидно, увери министър Сербезова. „В момента имаме зони, през които минават по трима пациенти, затова няма смисъл от тях“, коментира Васил Пандов, председател на Надзорния съвет на НЗОК и началник на кабинета на здравния министър. Той обаче посочи, че личните лекари ще продължат да получават по 10 лева за поставена ваксина срещу коронавирус.

Какво остава следващите 3 месеца

- бонусите за медиците на първа линия, НЗОК ще продължи да изплаща на изпълнителите на медицински помощи средства за работа при неблагоприятни условия

- продължава се действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на Комисията към ВМА за годност за военна служба и служба към доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност, е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка

- поддържане на готовност за преструктуриране на болниците за лечение на пациенти с коронавирус и запазване на COVID отделенията.

Какво отпада от 1 април

Носенето на маски

Онлайн обучението (освен на децата с хронични заболявания, виж стр. 7)

Забраната за свиждания

Ограниченията в капацитета при посещение на театри, кина, заведения, музеи

Д-р Маджаров: С нетърпение чакахме да преминем към нормален режим

С нетърпение очаквахме да дойде моментът, в който ще преминем към нормален режим на работа и когато ще дадем възможност колегите да получават възнагражденията си на база на това каква работа са свършили. Това заяви вчера председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той обаче посочи, че важната задача е да се подсигурят доходите на българските лекари, визирайки запазването на допълнителните 600 лева за докторите и 360 лв. за сестрите в болниците, осигурени от правителството на Борисов. Д-р Маджаров изрази и надежда още другата седмица да бъде подписан анексът към Националния рамков договор със здравната каса, който ще даде обещаното средно увеличение с 25% на цените на клиничните пътеки.

Проф. Сербезова: Длъжници сме на хората

Продължаваме информационната кампания за ваксинацията, която се казва „Плюс мен“. Това е първата по рода си толкова мащабна кампания. Длъжници сме на хората – да предадем посланията, основани на науката, в достъпен вид. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова. Кампанията има собствен сайт – plusmen.bg, както и фейсбук страница. Там е достъпно всичко за ваксините и ваксинацията. Има изчерпателна информация за имунизацията на децата, на хронично болните, на жените, които планират бременност или вече са бременни или кърмачки. Материалите в сайта са базирани изцяло на научни данни и са изготвени от експерти в различни сфери. Публикуват се и мнения под формата на видеоматериали.

Промени в закона предвиждат повече права за здравния министър

Както „Телеграф“ вече писа, промени в закона, предложени от управляващите, предвиждат възможността министърът на здравеопазването да въвежда противоепидемични мерки и извън обявената епидемична обстановка. С това се дават повече права, като са предвидени и ограничения, според които министърът няма да може да ограничава придвижването на територията на страната и влизането в страната от чужбина, както и спирането на обекти.