0

С лед грипа, който дава усложнения могат да ни връхлетят страшни болести, които се пренасят от комарите. Общините веднага трябва да предприемат мерки срещу тях. Ако сега се вземат мерки и се избият яйцата им във водоемите, няма да имаме проблеми през месеците май-юни, когато тръгнат ятата от комари. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология по БНТ.

Едни от най-тежките инфекциозни заболявания, предавани от ухапване от кърлеж, са лаймската болест и марсилската болест, припомниха от Районната здравна инспекция – София.

Въпреки ниските температури от началото на годината до сега в страната има 8 случая на Лаймска болест, като един е от последната седмица. Двама са инфектираните с Марсилска треска от януари към момента, показва епидемиологичната справка на Националния център по заразни и паразитни болести. Инфектираните с двете заболявания през миналата година са съответно 152 и 81. Броят им представлява с близо 20% повече от 2015-а.

Епидемиолозите предупредиха, че заради дъждовете затоплянето на времето, популлацията им тази година ще е огромна, тъй като тревата в междублоковите пространства на крайните жилищни комплекси не се окосява редовно, нито пък се пръска неколкократко срещу инсектите.

Независимо че държавата е осигурила достатъчно средства за окосяване и пръскане, все още не навсякъде общините си вършат работата, заяви за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев. Той припомни хората да не си правят пикници край мочурливи места, да не газят в гъсти треви и да преглеждат краката си и своите любимци за гадините при всяко прибиране вкъщи след разходка в парка, когато към края на месеца навън се раззелени. По думите му няма опасност към момента от вируса зика в нашата страна, тъй като в популацията на тигровите комари, които се въдят у нас в Северна България, няма изолиран носител на заразата.

Лаймската болест е не само изключително опасна, но и протича коварно - само със зачервяване на кожата, което не притеснява човек. То изчезва след месец. През това време обаче инфекцията вече е навлязла в кръвта. Бактериите, които я причиняват, се загнездват в нервната система или ставите. Те много трудно се лекуват в напреднала фаза, защото причинителите достигат зони, недостъпни за антибиотици или антитела.

Марсилската треска се проявява след 3-7 дни скрит период, с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3 - 4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата. Ако не се лекува, може да бъде засегнат черният дроб, бъбреците и нервната система.