0

С кок на оплакванията от хронични заболявания към Спешна помощ. Причината - мръсният въздух през есенно-зимния сезон. За това алармира пред „Телеграф“ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той уточни, че през това време на годината с 10 процента се увеличават случаите на астми, хипертонии, аритмии. Това е така, защото фините прахови частици навлизат в дихателната система, стигат до алвеолите и оттам проникват в кръвта. По този начин могат да се увредят всички вътрешни органи.

„Това е непосредствен ефект от завишаване на нормите на замърсяване на въздуха. Дори през 2017 година проведохме проучване, което доказа това. Затова е добре да има още изследвания и данните да се използват“, коментира д-р Симидчиев. Причината е, че тези от Спешна помощ са само от сигналите при тях след оплаквания.

Хоспитализации

Специалистът обясни, че хоспитализациите са друг индикатор, при който обаче данните не са толкова систематични, тъй като болниците приемат пациенти при различни критерии.

Според д-р Симидчиев оплакванията през този сезон се увеличават, тъй като освен целогодишното замърсяване на въздуха заради транспорта сега имаме и горене на твърди битови отпадъци.

„Всяка една печка, която гори, се равнява на 15 тира, които работят. А в София има около 50 000 домакинства“, допълни пулмологът.

Тенденция

Между 12 000-15 000 души всяка година пък умират вследствие на мръсния въздух, сочи проучване на Световната здравна организация.

„Това е тенденция отдавна. Но трябва да се отчете, че за последните 10-12 години като цяло замърсяването постепенно намалява заради предприетите мерки. За сметка на това пък средната възраст на населението се покачва и оттам на хората с хронични заболявания. Така че броят на хората, които загиват, остава постоянен“, обясни пулмологът.

Децата, които живеят до булеварди, с повече алергии

Децата, които живеят до големи транспортни пътища, боледуват по-често от остри респираторни инфекции и са склонни към алергии, обясни д-р Александър Симидчиев.

„Това споделят и мои колеги. Става дума за живеещите да речем около „Цариградско шосе“ в столицата, около Околовръстното и други булеварди. Дори джипита коментират, че според посещенията на пациенти веднага става ясно дали през деня въздухът в населеното място е по-мръсен“, обясни пулмологът.

Наскоро и Световната здравна организация публикува новите си данни, според които България има третата най-висока смъртност в света, причинена от замърсяването на въздуха.