0

М инимум 100 лева излиза диагностицирането и лечението на коксаки вирус, който тази година се разрази особено сред малките туристи по морето, установи „Телеграф“.

Сумата варира в зависимост от мястото на заразата. Причината е, че масово децата пипват вирусите в морските курорти, където преглеждат лекари на частна практика и таксата започва от 30 лева. Толкова взимат медици в Обзор за преглед и поставяне на диагноза и изписване на рецепта. Препаратите за лечение пък са от типа за противовирусни и противоалергични, както и мазила, с които да се облекчава сърбежът, и те са на стойност 60-80 лева.

Преглед на частно при уши, нос и гърло в Созопол например излиза 40 лв., а за лекарства трябва да броите стотачка. Едно от лекарствата, което е за облекчаване на симптомите на вируса, не може да се намери във всяка аптека, приготвя се от фармацевти на място. „В Созопол обиколихме всички аптеки и никъде го няма, наложи се да го търсим в Бургас“, оплакаха се потърпевши. Става дума за специален спрей за гърло със зелена на цвят консистенция вътре, който струва 15,40 лв. В големите градове също го няма навсякъде. „Дори в София трябва да обиколиш 5-6 аптеки, за да го намериш“.

Инфекция

Коксакивирусите принадлежат към групата на ентеровирусите – РНК съдържащи вируси, които причиняват над 1 милиард случая годишно, разказа пред „Телеграф“ проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН. От спешен кабинет на болница във Варна коментираха, че това лято има значително увеличение на заболелите от тези вируси. За бум и на херпангина, която се причинява от коксаки А вируса при децата, алармират и лични лекари. В момента цялото Южно Черноморие е пламнало от вируса, който засяга предимно малчуганите.
Заболяването се характеризира с висока температура над 39 градуса и болезнени рани в гърлото. „Това е вирус, който минава бавно, съществува и риск от обезводняване, защото детето спира да се храни и понякога се стига и до болница“, коментираха доктори. Другите типове на вируса пък се характеризират с обриви по дланите и ходилата, които предизвикват сериозен дискомфорт и дори водят до покачване на температурата. Много често тези обриви плъзват и по тялото и изглеждат като шарка, коментираха експерти.

Данни

Според данни на Националния център за заразни и паразитни болести през изминалата седмица има регистрирани 155 случая на гастроентерит и ентероколит, като е отчетено намаление спрямо предходната. От началото на годината в страната са регистрирани 3401 случая. За същия период през изминалата година са с 1038 по-малко.

Типове

Познати са два основни типа коксакивируси (А и В), но те имат разновидности, които може да се различават по своята болестотворност. Разпространяват се чрез въздушно-капков и по фекално-орален път. Коксакивирусните инфекции се срещат най-често при малките деца, обикновено през лятото и есента. Повечето от тях са леки и може дори да не причинят симптоми.

Симптоми

Коксакивирусите се свързват с повишена температура, обрив, възпалено гърло, главоболие, болки в ставите, диария. Може да предизвикат херпангина (температура, болки в гърлото и малки, нежни мехури в устата) или болестта ръка-крак-уста (малки, нежни мехури и червени петна по дланите, стъпалата на краката и в устата), а някои от тях и конюнктивити.

Инкубационният период е 1-2 до 5 дена. Хората са най-заразни през първата седмица на заболяването. Повечето случаи на коксакивирусна инфекция са неусложнени и отзвучават в рамките на около седмица. Болките в гърлото може да създадат проблем, ако попречат на детето да приема течности и да се храни.
Няма специфично лечение или ваксина, антибиотиците не са ефективни, тъй като става дума за вирусна инфекция. Лекарите ще препоръчват подходящо симптоматично лечение. Уязвими към по-тежко протичане са бебета и хора с компрометирана имунна система.
Макар и рядко, инфекцията с коксакивируси може да доведе до сериозни усложнения от страна на мозъка (менингит), сърцето (миоперикардит) и др.

По темата работиха: Елена Иванова, Ралица Димитрова и Яна Йорданова