0

П андемията от COVID-19 доведе до спад на средната продължителност на живота с повече от година и имаше по-голямо въздействие върху живота на възрастните, отколкото всяко събитие за последния половин век, според нови изследвания.

В пика на кризата с COVID-19 очакваната продължителност на живота беше намалена средно с 1,6 години по света. Средната възраст, до която хората живеят, се увеличава от 1950 г., когато е била само 49 години, до 73 години през 2019 г.

Въпреки това, след като силно заразната и потенциално фатална болест обхвана земното кълбо, светът отбеляза първото си намаление от повече от седем десетилетия. „За възрастните по света пандемията от COVID-19 имаше по-дълбоко въздействие от всяко събитие, наблюдавано от половин век насам, включително конфликти и природни бедствия“, каза Остин Шумахер от Вашингтонския университет в Сиатъл, водещ автор на ново проучване, публикувано в Lancet.

През 2020 г. и 2021 г. приблизително 16 милиона души са починали или след заразяване с болестта, или в резултат на нейните косвени ефекти, включително забавяне на здравните грижи. Това доведе до съкращаване на средния живот в света от 73,4 години през 2019 г. до под 71,8 години през 2021 г.

В някои райони разликата в очакваната продължителност на живота е още по-разтърсваща. В страни като Перу и Боливия очакваната продължителност на живота спадна още по-значително, докато една от най-големите разлики се наблюдава в Мексико Сити.

Някои нации обаче имаха повече късмет. Очакваната продължителност на живота всъщност се е увеличила в 32 страни, включително Австралия, Нова Зеландия, Япония, Исландия, Ирландия и Норвегия.