0

Н овият вариант на ковид "Пирола" често причинява възпаление на очите. Това посочи пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

"Възпалението на очите най-често засяга децата. 25% от подрастващите имат такова възпаление при новия вариант на ковид", съобщи вирусологът.

ЗАВРЪЩА ЛИ СЕ УЖАСЪТ? Близо 2000 заразени с COVID-19 в Румъния

Експертът обясни, че сегашният ковид е сезонна вирусна инфекция.

"Това, което до известна степен смущава световната здравна общественост, е възникването на нов вариант на ковид BA2.86 или така наречената "Пирола". Този вариант има 35 мутации в белтъка на шипа, което е една рядкост. Това означава, че на новият вариант три пъти по-слабо му действат имунните серуми", каза Кантарджиев.

"Пирола" се разпространява по-трудно, но вече е засечена в повече от десет страни, включително в Гърция, Франция, Великобритания, САЩ.

Проф. Тодор Кантарджиев препоръча да се проветряват често помещенията, по възможност обществени събития да се организират навън, хигиената да бъде на високо ниво и ако има много хора да си слагаме маски.

Професорът предупреди, че бързите антигенни тестове в първите дни на инфекцията не доказват коронавируса. "Това до голяма степен се дължи на мутациите в новия вариант на вируса", обясни проф. Кантарджиев и препоръча да се направи бустерна доза на вече ваксинираните, а тези, които не са се ваксинирали - да го направят.

"Най-важното за хората е, че тези които са преболедували ХВВ, те са защитени от новия вариант", каза вирусологът.

Вирусът се предава по аерозолен път, по подобие на газ се движи в пространството. Сега със започването на учебната година за учениците, на студентите, със завръщането на хората от почивки и започване на работа - времето се захлажда и все повече хората ще искат да прекарват на закрито, а не на открито. Няма да е изненада и това, че вирусът ще започне все повече да се предава и ще има все повече заразени. А когато има повече заразени, има повече болни, заяви междувременно епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков пред NOVA, коментирайки въпроса завръща ли се COVID-19 в България. 

По думите му сега голяма част от хората вече имат някакъв имунитет и той може да не ги предпази непременно от заразяване, но до голяма степен ще ги пази от тежко протичане на болестта. "Има някакъв дял в страната на ваксинирани хора. Има хора, които са прекарали заболяването вече веднъж. Така че ситуацията няма да е толкова драматична. Но при COVID-19 имунитетът с времето се износва, така че хората, които не са си сложили бустер, които са прекарали инфекцията отдавна, които са ваксинирани отдавна, са отново под риск за малко по-тежко протичане", подчерта епидемиологът. И призова хората да отидат да се ваксинират. 

Той обясни, че COVID се различава от другите вируси по-скоро в по-късните фази, когато човек започне да се влошава, но тогава е малко късно да се вземат мерки. "Противовирусните средства, когато се взимат, те трябва да се взимат много рано в процеса. Така че всъщност най-добрият начин е да се направи тест. Скиптицизмът срещу ваксините е напълно необоснован. И ако човек вече е прекарал инфекцията, разбира се, той има иммунитет. Но най-сигурният, най-безопасен, най-лесен начин за превенция на тежко протичане си остава ваксината. И не само ваксината, но и на хора, които са ваксинирани - трябва периодично да си правят така наречените бустери, защото  имунитетът с времето намалява", посочи той.