0

З дравната каса за първи път заплаща безкръвна операция на сърце с имплантиране на устройство. Става въпрос за т.нар. митрална клапа, чиято цена е 70 000 лева.

Тази година НЗОК ще покрие общо десет такива минимално инвазивни процедури. Първата в България е извършена от екипа на проф. Иво Петров преди 4 години. Заради високата цена на устройството обаче пациентите не могат да си позволят щадящата операция, която вече се е превърнала в златен стандарт. Сега отново проф. Петров постави първите три от десетте реимбурсирани устройства. „Трима пациенти вече преминаха през процедурата. Те са на възраст между 70 и 80 г. и са с високостепенна митрална регургитация и забранително висок риск за отворена сърдечна хирургия. И тримата са добре и вече са изписани“, разказа пред „Телеграф“ той.

Значение

Процедурата е изключително щадяща, без травма и кръвозагуба. Пациентите се възстановяват много бързо и могат да бъдат изписани още на следващия ден. Самата едноваскуларна методика се прави с катетър, без да се реже гръдният кош и без разрез, а през една малка дупчица с помощта на т.нар. трансезофагиална ехокардиография. „Пункционно се влиза през бедрената вена и се минава в зоната на клапата. И там се слага нещо като кламерче, като щипка. Имплантирането на MitraClip не само прекратява пропускането на клапата, но подобрява качеството на живот, премахва необходимостта от рехоспитализация и увеличава преживяемостта“, обяснява проф. Иво Петров.

Шанс

По думите му в Чехия се слагат по 350 устройства на година, в Словения, която е около 3 пъти по-малка от България, се поставят около 70, а в Полша, която е 4 пъти по-голяма от България – са общо около 600 на година. „У нас трябва да слагаме по 180 на година, за да стигнем Чехия“, отчита проф. Иво Петров. Той цитира и средната статистика за Европа, според която 0,5% от населението страда от вторична недостатъчност на митралната клапа. За България това са приблизително 30 000 души. „Тези пациенти са обект на отворено хирургично лечение, като 10% от тях са високорискови, което прави тази кардиохирургия неприложима. Единственият шанс за лечение на тези хора е имплантиране на устройството“, обясни още специалистът.