0

П оследните открития защо човечеството намалява, раждат се по-малко деца, „от нищото“ ни напада ракът и смъртността сред хората се увеличава, подплаши учените.

Не за друго, а защото тихият убиец, който е и невидим, е навсякъде около нас – намира се дори на Еверест, на дъното на океана, в храната ни, във водата, тръбите...навсякъде.

ПРОБЛЕМ: Бульон от пластмаса трови Черно море

Нарочно проучване показа отчайващи резултати. В него са са взели участие 36 мъже, на които са изследвани оплождащите способности, на фона на установени изключително ниски нива на раждане на деца в световен мащаб.

Учените откриха осем вида малки, причиняващи рак пластмаси във всичките 36 мъже, тествани в новото проучване - включително тези, използвани в стиропор и тръби.

Пробите от сперма, открити с частици, използвани в тръбопроводите, имат по-малко подвижни сперматозоиди, което според екипа може да свърже микропластмасата с глобалното намаляване на нивата на плодовитост  . 

Химикалите, които се отделят от тези малки частици, могат да причинят възпаление в тялото, което нарушава качеството на спермата, пишат изследователите. 

Сега токсините са открити във всеки основен човешки орган и част от тялото - включително мозъка, сърцето, артериите и гениталиите на мъжете .

Малки частици микропластмаса са открити в пробите от сперма на всичките 36 участници в китайския опит.

„Микропластмасата вече е повсеместна и прониква в екосистемите в световен мащаб, от най-дълбокия океан до девствените планински региони“, пишат изследователите в статията си, публикувана в списанието Science of The Total Environment . 

Частиците, по-малки от пет милиметра на дължина, навлизат в тялото ни чрез пластмасови опаковки, определени храни, чешмяна вода и дори въздуха, който дишаме - и са свързани с рак и проблеми с плодовитостта. 

Събирайки проби от 36 участници, изследователи от университета Кингдао в Китай се надяват да определят дали тези частици се срещат често в спермата. 

175 държави обявиха война на пластмасата

За да се класират, участниците трябваше да са в добро здраве и да не работят в индустрия, която би ги изложила на повече пластмаси от обикновения човек. 

Пробите бяха смесени с химически разтвор, филтрирани и анализирани от учени с помощта на чувствителен микроскоп. 

.

 .
Pixabay

Микроскопът и последващите тестове идентифицираха всички различни химикали, присъстващи в проба - отделяйки онези, които са уникални за пластмасите. 

Във всяка тествана проба те откриха поне един от осем различни вида пластмаса. 

Pixabay

Най-разпространеният вид пластмаса, който откриха, беше полистиролът, който е същият материал, използван за направата на опаковъчна пяна. Изследователите също откриха пластмаси като поливинилхлорид (PVC), който се използва за производството на водопроводни системи. 

.

 .
Pixabay

Хората, които имат PVC в спермата си, имат по-малко подвижни сперматозоиди от тези, които имат само полистирол. По-малко подвижните сперматозоиди като цяло са по-лоши при оплождането на яйцеклетки. 

Тонове пластмаса заливат Средиземно море, поглъщаме я заедно с морските дарове

Броят на сперматозоидите във всяка проба не се различаваше значително в зависимост от вида пластмаса, която някой имаше в системата си.  

Предишни изследвания предполагат, че токсичните частици могат да бъдат освободени при готвене в микровълнова храна в пластмасови опаковки, пиене от пластмасови бутилки за вода или вдишване на въздух, който съдържа например малки парченца нарязана пластмаса от автомобилни гуми. 

Като цяло, някои изследвания показват, че средностатистическият човек поглъща около пет грама пластмасови частици на седмица, което е приблизително теглото на една кредитна карта . 

Pixabay

Тези малки частици пътуват през нашата система, вероятно през нашата кръвообращение, каза Трейси Уудръф, директор на Програмата за репродуктивно здраве и околна среда в Калифорнийския университет, Сан Франциско, пред Scientific American. 

„С всички места в тялото ви, които се доставят от кръвта ви, това е възможност [микропластмасите] да дифундират в различни тъкани“, обясни д-р Уудръф. 

Въпреки че изследователите по-рано смятаха, че някои от по-ценните ни телесни системи, като плацентата, са непроницаеми за тези нашественици, науката установи, че те могат да проникнат в почти всяка част от тялото ни. 

Тъй като учените са започнали да изследват микропластмасата едва в близкото минало, те не са стигнали до консенсус какво ни причиняват. 

„Широко разпространеното присъствие на тези замърсители е тревожно, главно поради последиците, които те могат да имат върху репродуктивното здраве на мъжете“, пишат изследователите в своята статия.

Полистиролът прекъсва начина, по който мъжките мишки произвеждат сперма, установи проучване от 2021 г. 

Когато изследователите въведоха пластмасата в системата на мишката, това предизвика възпаление на тестисите, което намали както количеството, така и качеството на произведената сперма. 

.

 .
Pixabay

Преглед от 2022 г.  от UCSF, който разглежда по-стари проучвания върху животни, предполага, че микропластмасата може да е токсична за репродуктивната система - пречи на начина, по който тялото ни произвежда сперма и яйцеклетки. 

Други теории за глобалното намаляване на броя на сперматозоидите - като използването на мобилен телефон или химикалки - все още се разследват. 

Учените подчертавеат, че тяхната статия е „призив за засилен научен контрол и обществена осведоменост по отношение на потенциалните репродуктивни опасности от микропластмасата, подчертавайки важността на опазването на човешкото здраве срещу коварната заплаха от замърсители на околната среда“.