0

Н ова вълна на варианта Омикрон на коронавируса се придвижва към Източна Европа, каза Световната здравна организация (СЗО), като призова властите да засилят ваксинацията и други мерки, предаде Ройтерс. През последните две седмици заразяванията с вируса са се увеличили повече от двойно в Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна, заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Европейският офис на СЗО призова за увеличаване на усилията за ваксиниране в Източна Европа, като предупреди, че "приливната вълна" на варианта на коронавируса Омикрон се насочва именно натам и "сега не е моментът за отмяна на мерките". Изявлението беше направено в момент, когато няколко европейски държави, сред които Чехия и Полша, намекват за облекчаване на ограничителните мерки следващия месец, ако ежедневният брой случаи продължи да намалява.

 

СЗО подчерта, че е необходимо мерките да продължат, включително бързите тестове и носенето на маски. Според организацията над 165 милиона заразявания с коронавирус са регистрирани досега в европейския ѝ регион, а през последната седмица са отчетени 25 000 смъртни случая.

В условията на "приливна вълна на Омикрон" и "при все още широко разпространения на изток Делта" сега "не е моментът да отменяме мерките, за които знаем, че работят за намаляване на разпространението на коронавируса". "Тези мерки включват избягване на пренаселени места, носене на маски на закрито, подобряване на вентилацията и използване на бързи тестове за ранно идентифициране на случаите", добави регионалният директор на Световната здравна организация.

Ханс Клуге също така призова властите да изследват местните причини за ниските равнища на ваксинация. По думите му по-малко от 40 процента от хората на възраст над 60 години в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан са със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19. Той добави, че в България, Грузия и Северна Македония под 40% от здравните работници са получили поне една доза ваксина за COVID-19.

"Призовавам правителствата, здравните власти и съответните партньори да проучат внимателно местните причини, влияещи върху по-ниското търсене и приемане на ваксината и да разработят спешно адаптирани интервенции за повишаване на процента на ваксиниране въз основа на специфичните за контекста данни", заяви Клуге. Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.