0

Л ошото хранене оказва влияние на очните мускули и кръвоносните съдове, като влошава цялостното състояние на зрението, а както знаете очите виждат всичко.
Свикнали сме да слушаме какво е полезно за нас- храна, упражнения, медитация, но малко говорим и с какво си вредим. Макар и да не забелязваме, вредните навици са навсякъде около нас.
Празниците са онзи момент от годината, в който му отпускаме края. Спим по много, хапваме на корем , пием доволно и рядко мислим как се отразява на здравето ни този процес.


За разлика от качените килограми, които с повече воля, успешно може да свалите, то вредата, която нанасяте на очите си не е толкова лесна за преодоляване.
Ето и няколко от най- често срещаните храни и напитки, с които застрашавате очното си здраве.

Алкохол

Както е известно алкохолът, свива кръвоносните съдове и има дехидратиращ ефект, което може да доведе до съдови спазми, а те вредят на очите, като нарушават добрия кръвоток в ретината, което от своя страна, предизвиква смущение в зрението.
Консумацията на алкохол засяга части от мозъчната кора. Също така прекомерната му употреба може да увреди зрителният нерв.
Ако бъдем честни ще открием, че пиенето за здраве, не е никак здравословно. И макар една голяма ракия да съдържа едва 231 калории, то ефекта от прекаляването с питиетата може да бъде негативен.

Бял хляб

Рафинираното пшеничено брашно провокира панкреаса да произвежда повече инсулин, който в големи количества подтиква очната ябълка да расте, а това може да доведе до късогледство.
Както знаем при късогледи очи образът се получава зад ретината. Може да се каже, че при тях очната ябълка е с по- големи размери.
Тялото не може да използва произведения инсулин правилно и глюкозата се натрупва в кръвта, увреждайки понякога кръвоносните съдове. При хората с диабет, високата кръвна захар може да доведе до слепота.
Коледната питка и новогодишната баница с късмети, са част от традицията, традиция, която бавно вреди на очите ни. И колкото да не ни се иска, няма как да не отхапем малък залък от любимата питка или да изядем парчето баница, за да открием така очаквания късмет.

Храни с високо съдържание на въглехидрати

Това включва бял ориз, сладкиши, макарони, баница и други подобни храни. Те имат негативен ефект върху ретината. Както при белият хляб и тук „производството“ на  инсулин е определящо.
Трапезата за бъдни вечер е изпълнена с постни вкусотии, които „набъбват“, това включва и въглехидратният ориз.
Поне по време на Коледните празници рядко ядем макарони. Една вредна храна по- малко, за сметка на сладкишите и баницата.

Сол

Прекомерната употреба на сол може да повиши очното налягане. През празниците всички храни са богати на подправки, добре овкусени и осолени.
За щастие по- високото очно налягане, често може да бъде овладяно с капки.
И все пак ако можете, не поръсвайте ястията със слой сол, приличащ на снежна покривка ! Дори по- малко осолените храни, са апетитни.
Още от деца, родителите ни, не позволяват употребата на сол в големи количества. Бебетата също се хранят с  безсолна храна. Важно е още от самото начало да изградим своите хранителни навици.
Но нека спрем с вредните храни и да не нарушаваме релакса от изминалите празници. Сега ще ви насочим за какво да следите, за да разберете кои витамини не достигат на очите ви.

Как да разберете, че очите ви се нуждаят от повече витамини?

„Играещото око“: То показва липсата на витамин В6. Макар да  смятаме за суеверие „ играещото око“, то всъщност е показател за липса на витамини. Консумацията на слънчогледово семе, риба , чисто свинско месо, сушени плодове, банани, авокадо и спанак може да ви помогне да набавите нужният витамин.

Парене и умора в очите: Това може да се дължи на липсата на витамин В2. Добре, че не работим по празниците , поне голяма част от нас и не усещаме това неприятно чувство на умора и парене, при постоянна работа с компютър.
Може да си набавите витамин В2, консумирайки черен дроб, бадеми, сирене Бри, скумрия и сусам.

Честото сълзене: То издава липсата на витамин В12. Чувствате ли се като плачещата принцеса? Предполагам не ви се иска постоянно да се обяснявате, че всъщност не сте чувствителни и не ревете за глупости?! Е, за да го избегнете похапвайте повече мляко, айрян, извара, кисело мляко, скариди, свинско месо и др.

Замъгленото зрение: То  показва липсата на витамин А. Вечер докато шофирате, често може да усетите този дискомфорт. Бихте могли да го преодолеете като се храните с повече тиква, спанак, кейл, разбира се моркови, сладки картофи, грах, червени чушки, грейпфрут, праскови,  риба, черен дроб и други. Всички тези храни ни пренасят в други сезони, но в днешно време може да набавим всичко по всяко време.

Болка при наличието на силна светлина: Най- вероятно се нуждаете от допълнително количество цинк. Хората работещи в големите търговки обекти добре познават това чувство. Заслепяващата бяла светлина те кара да се  чувстваш като вампир в днешно време. За междинните хранения използвайте фъстъци или тиквени семки. Червеният дроб е бодат на цинк. Агнешкото месо също ви осигурява преднина, така че по Гергьов ден не пропускайте традиционната трапеза. Цинкът повишава имунитета и подпомага възстановяването при настинка и грим, а зимата както знаем е благоприятен сезон за подсмърчащи носове и болно гърло.

Колкото до полезните за зрението храни... Те са богати на витамини. Ще изборим някои от тях и ще добавим и някоя друга рецепта, с която да обогатите менюто си така, че да набавите необходимите количества лутеин:

Ягоди

Помагат на очите Високите нива на пигменти като лутеин и зеаксантин, в комбинация с витамин С, създават филтър, който предпазва очите от UVA лъчи. Така те намаляват риска от катаракта и дегенерация на макулата.
Ягодите подсилват имунитета След зимният студ имунитета отслабва и на помощ идват ягодите. Високото им съдържание на витамин  C, ги прави отличен изключително полезни за очите.

Боровинки

Боровинките са плодове, растящи на храст, които принадлежат към семейството на Пирена. Червените боровинки ви правят по-остроумни. Високото съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителните им свойства, защитават мозъка от загуба на памет и подобряват координацията, която се влошава от процеса на стареене. Те са много добри източници на каротин, витамин В1, витамин

Бразилски орех

Бразилският орех е част от голямото семейство на ядките. Идва от южноамериканските страни. До скоро не беше чак толкова популярен у нас. Хранителните вещества в него го правят здравословна храна за много хора. Пълен е с витамини, минерали, въглехидрати, фибри. Дървото на уникалния бразилски орех се нарича Бертолетия.

Кейл

Този зеленчук е бил добре познат на хората още в Средновековието. Смята се, че в Древна Гърция и Рим бил незаменима част от менюто. Английските заселници донесли кейла в САЩ през XVII век. Там го култивират в днешните му разнообразни цветове – с листа от светло- през тъмнозелени до виолетово-кафяви. В Шотландия кейлът бил основна част от традиционната диета и думата се превърнала в синоним захрана. „Да избягваш кейла си“ по тези ширини означава да се чувстваш твърде болен, за да ядеш. Къдравото зеле в продължение на векове било.

Броколи

Тези зеленчуци растат в изобилие. Дебелото им стъбло не се яде. Броколито е растителен вид, който се развива при хладен климат и цъфти през горещото лято. Обикновено се приготвя на пара (въпреки, че все повече и повече хора го предпочитат и сурово). Вкусът му  наподобява много този на карфиола. Когато се храним с броколи, не само се засищаме, но се радваме и на добро настроение, изпълнени сме с щастие. Това е в следствие на подпомагането на производството на допамин. В замяна, това понижава нервността, стреса и депресията.

Спанак

Смята се, че спанакът произлиза от древна Персия. Култивиран Влиянието му се разпространило до Непал, а от там до Китай, където днес го наричат „ Персийско растение“. Маврите го пренасят в Испания около 11 век. Зеленчукът обикновено се консумира през зимата. Той е богат на желязо, витамин А и C, калий и калций. На 26 март се чества денят на спанака.

Черен шоколад

Черният шоколад подобрява зрението. По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиона души страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно расте от средата на миналия век. Причината за това са не само социалните фактори и растящото натоварване на очите, но и гените. Друго  изследване на учени  откри, че яденето на черен шоколад може леко да подсили зрението ви след само два часа. Всеки път, когато парченце шоколад попада в нашия стомах, съдържащото се в него какао предизвиква изригване на еликсира на щастието в нашия мозък.

*Източник: ochilatsvqt.com