0

З а да се осигури адекватна защита на очите от ултравиолетови лъчи, са необходими слънчеви очила със съответното покритие - 100% защита от вредните UV лъчи в целия спектър от 100 до 400 нанометра. В повечето случаи това са очила, закупени от специализираните оптични магазини. Това е категоричното мнение на офталмологът доц. д-р Кирил Славейков, който даде да се разбере, че слънчевите очила менте могат да бъдат много опасни за зрението.

Не препоръчвам евтини варианти на слънчеви очила, взети от сергии или пазари, защото те са опасни за вашето зрение

В повечето случаи очилата с негарантиран произход на стъкла имат само висока степен на затъмнение. Така те блокират защитните механизми на очите, премахвайки ярката светлина като дразнител, а UV лъчите преминават безпрепятствено през широко отворените ви зеници и увреждат ретината ви. Употребата на несертифицирани слънчеви очила е по-вредна и по-опасна за зрението ви, отколкото гледането на плажа без никакви очила", коментира преди време пред "Телеграф" специалистът. По думите му основен причинител за алергичния конюнктивит са именно UV лъчите.

Той коментира и отражението на коронавируса върху очите. "COVID-19 може да засегне очите самостоятелно или да се прояви като придружаваща очна проява при засягане на други органи и системи. Конюнктивитът е най-честата докладвана очна проява на SARS-Cov-2, като може да е първият, а понякога и единственият признак на заболяването. Клиничната изява на пациенти, заразени с коронавирус, наподобява много на стандартен вирусен конюнктивит със зачервяване, дразнене, възпаление на очите, чувство за чуждо тяло, сълзене, мукоиден секрет, оток на клепачите, разширени и нагънати съдове и хемоза. При по-тежки случаи може да се появи болка и намалено зрение. Обикновено пълната клинична изява е характерна за пациенти със системни прояви на COVID-19" казва лекарят, по чиито думи роговицата също не е пощадена и може да бъде засегната от COVID-19.

Относно това кое очно заболяване най-често води до слепота пък експертът обяснява:

Слепотата бива предотвратима и непредотвратима, както и обратима и необратима

На базата на тези класификации най-честите причинители на слепота се променят, но водещите причини са некоригирани рефракционни аномалии, катаракта, макулна дегенерация, свързана с възрастта, глаукома, диабетна ретинопатия. В по-слабо развитите страни трахомата и онхоцеркозата също остават водещи причини.'.