Д о няколко дни ще обявим схемата за компенсиране с 50 лева на мегаватчас като една от икономическите мерки в помощ на бизнеса заради високите цени на тока. Това съобщи в Русе министърът на икономиката Даниела Везиева.

До няколко дни ще обявим схемата за компенсиране с 50 лева на мегаватчас като една от икономическите мерки в помощ на бизнеса заради високите цени на тока. Това съобщи в Русе министърът на икономиката Даниела Везиева.

Тя посочи, че се работи и в друга насока за подпомагане на бизнеса. Вече е създадена работна група с участието на експерти от три министерства и екипи от работодателските организации за разработването на механизъм за скъсяване на пътя между производител и доставчик на енергия.

„Идеята е да се сключват двустранни договори между фирмите и то фирми, които са енергоинтензивни, тоест с много голямо ползване на електроенергия, така че да не попадат в този ценови порядък, който в момента е на борсата, и по този начин да се намали себестойността на произведената продукция“, обясни Везиева.

Тя допълни, че Министерството на икономиката работи пряко и по актуализацията на наредбата за мерки за компенсиране на въглеродните емисии.

„В 2019 г. това е било предложено като промяна в Закона за климата, но е било спряно. Така или иначе сме загубили две години, поне сега да подготвим наредбата и следващото редовно Народно събрание да може да я гласува“, посочи министърът.

Даниела Везиева бе в Русе за откриването на СТЕМ център в Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“.