0

В секи втори имот, или 3500 сделки в София, са с ипотечен кредит. Това става ясно от статистиката на Агенцията по вписванията за сключените сделки с имоти през първото тримесечие на тази година.

ЦЕНИТЕ ЛИТНАХА ДО НЕБЕСАТА: Покривът колкото гарсониера, удари 400 лв. на квадрат!

Според тях от началото на 2023 г. до средата на март са вписани общо 7298 продажби. Това е с 14 на сто ръст на база първото тримесечие на 2023 г., когато продажбите в София са били 6381 броя. От данните става ясно, че най-много сделки има в столицата, следват Пловдив, Варна и Бургас. В топ 5 по продажби веднага след областните градове се нарежда Несебър, където за около 90 дни са продадени 1400 жилища. 

Цени 

Активизирането на пазара на жилища води и до ускоряване на ръста на цените, като това се вижда най-ясно в София. Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София по данни на имотни агенции на база реално сключени сделки е 1650 евро/кв.м при 1545 евро/кв.м в началото на 2023 г.

НА ТЕЗГЯХА: ЧСИ продават жилища за 6,2 млн. лв.

Годишното поскъпване през първите три месеца е близо 7% при 3% през последното тримесечие на миналата година. Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нива около 137 000 евро. Брокерите посочват, че средните цени в най-популярните квартали са за Банишора - 1615 евро/кв.м, в Малинова долина - 1400 евро/кв.м, Кръстова вада – 1935 евро/кв.м, а в Овча купел средната цена е 1440 евро/кв.м.

Лихви 

В същото време икономисти призовават БНБ да вземе допълнителни мерки, за да ограничи кредитирането и да охлади пазара на жилища. „Сега сме на най-ниските лихви в историята, което означава, че оттук-нататък те само ще растат, по-надолу няма как да отидат. Това е много рисково, защото сметката, която си правим, може да излезе крива след две или три години”, коментира пред Нова телевизия икономистът Георги Ангелов. 

ЦИФРОМАНИЯ: Ремонтът колкото две почивки в Тунис!

Той посочи, че за разлика от много страни в Европа и САЩ, където ипотеките са с фиксирани лихви, у нас те почти на 100% са плаващи, обвързани с пазарните условия. Така във всеки един момент лихвите не само за новите кредити, но и на старите, може да скочат и хората да не са в състояние да си покриват вноските към банките. В много страни в ЕС, където лихвите по ипотеките бяха колкото тези при нас, вече са 7-8%.

ШАМПИОНИ СМЕ ПО ВИСОКИ ЦЕНИ: Панелките ни по-скъпи от лукса в Аликанте!