0

Б ългария е на второ място в цяла Европа по ръст в цената на жилищата в края на 2023 година. Първенец е Полша, където процентът повишение е 13. Нашата страна се нарежда веднага след това с 10 на сто, докато необходимата сума за нов дом в Нидерландия остава почти същата.

Тенденцията сред редица страни, които са част от еврозоната, е с обратен знак. Така във Франция в края на миналата година апартаментите са с 3.6% по-евтини, а начело стои Люксембург с поевтиняване от над 14 на сто.

Варна държи едни от най-високите цени на имотния пазар. А от началото на годината се отчита допълнителен ръст – от близо 10 на сто. „В идеалния център цените започват от 2000 - 2500 евро на квадрат за хубавите имоти. Крайните квартали вече са около 1000 – 1200 евро на квадратен метър”, посочва Ивайло Градев от Националното сдружение Недвижими имоти.

NOVA направи изчисление за жилище от 100 квадрата в центъра на морския град, което струва средно 225 000 евро или близо 440 000 лева.

NOVA

При сценарий, в който кредит се изплати за максималния срок – 30 години, а банката финансира цялата сума, то месечната вноска е 1800 лева. Със средна лихва от 2.8% - банката ще получи обратно близо 655 000 лева. Но заради плаващия лихвен процент у нас тази цифра може да се окаже и по-различна.

NOVA

„Ако човек си прави сметката, че може да изплаща кредит, взима заплата – то след 1-2 години това може значително да се промени. Само ще ви дам пример с Полша. Там лихвата по ипотеката вече скочи на 8,5 процента – тя беше колкото при нас - 3-4%. Сега сме на най-ниските лихви в историята, което означава, че оттук нататък те ще вървят само нагоре”, посочва Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество".

Дали заради голямата ножица между изтеглен и върнат кредит, или заради спестяванията си – немалко българи купуват жилище без помощ от банката. „Сделките, които се случват с кредитиране в София, са около 50%. Останалите сделки са кешови. А в градове като Варна, Пловдив и Бургас този процент е около 30%”, обясни Добромир Ганев, експерт в сектора на недвижимите имоти.

Всеки купувач трябва да задели и сума, равна на около 10% от продажната цена на имота, за разходи по самата сделка. Или в примера, който дадохме - още 44 000 лева за редица задължителни пера. „Включително за изповядване на сделка. Tези разходи, когато е покупко-продажба, се делят между купувач и продавач. Трябва да се предвиди и такса вписване на нотариалния акт, която е в Агенцията по вписванията. Друга много съществена и важна част от разходите е перото за местен данък за придобиване на имота. Това е такса, която варира между 1.5 и 3%”, обясни Мартина Петкова, правен съветник по имоти.

Прогнозата на експертите е, че цените на имотите, а оттам и всички такси, ще продължат хода си нагоре.