А мерикански федерален съд разпореди агрохимическият гигант Monsanto да плати над 80 млн. долара за нанесени щети на калифорниец, според когото, раковото му заболяване частично се дължи на използването на популярния хербицид Roundup, предадоха световните агенции.

Американски федерален съд разпореди агрохимическият гигант Monsanto да плати над 80 млн. долара за нанесени щети на калифорниец, според когото, раковото му заболяване частично се дължи на използването на популярния хербицид Roundup, предадоха световните агенции.

Шестчленният съдебен състав установи, че Monsanto носи отговорност за заболяването на мъжа, тъй като компанията не е включила етикет на продукта си, който предупреждава, че хебицидът може да причини рак, уточнява в. "Ню Йорк таймс". Съдебното решение, взето в районния съд на Сан Франциско, е ключово в продължаващия обществен дебат за последиците за здравето от използването на Roundup и активната му съставка глифозат, най-използвания в света хербицид.

Ищецът, 70-годишният Едуин Хардмън, е използвал Раундъп срещу плевели в продължение на 26 години. През 2015 г. научава, че има неходжкинов лимфом. На следващата година, след като Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация обяви, че глифозатът е потенциален канцероген, Хардмън започва дело срещу Monsanto.

Според американския производител на семена и хербициди обаче проучвания са установили, че глифозатът е безопасен. Компанията обяви, че ще обжалва, допълва Асошиейтед прес.

През август друг съд постанови Monsanto да плати на друг мъж 289 млн. долара, но по-късно съдия намали сумата до 78 млн. долара.