0

13 900 души сменят безплатно професията си. Средствата от общо 50 млн. лева идват по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица” на Програмата „Развитие на човешките ресурси“  2021 – 2027. За обучение в слаборазвити региони са предвидени 28 544 800.00 лв., а за региони в преход – 2 455 200.00 лв. Агенцията по заетостта вече стартира електронния прием на заявления за издаване на ваучери, като за тях могат да кандидатстват хора, работещи на трудов договор или самонаети. Новата придобита специалност по професия е със статут допълнителна професионална квалификация. Дейностите по проекта се очаква да приключат до 31.12.2025 г., като обученията трябва да са приключили до 30.09.2025 г.

Избор

Изключително дълъг е списъкът с професиите, от които може да се избира. Те обхващат различни сектори, като може да бъдете обучени за ветеринарен техник или лаборант, асистент на лекар по дентална медицина, оптик, библиотекар, пещостроител, пътен строител, геодезист, как да правите ремонт на покриви, дори имате възможност да станете актьор или да се научите да свирите на различни музикални инструменти – фагот, цигулка, туба, флейта, обой, виола, пиано, цигулка и др. Към момента най-атрактивни и интересни професии са парамедик и планински водач, коментираха от агенцията за „Телеграф“. Оттам поясниха, че не се предоставят ваучери за придобиване на професионална квалификация за „Селско, горско и рибно стопанство“ с изключение на „Градинарство (паркове и градини)“.

Обучение

Всяко одобрено лице има право да получи един ваучер за обучение за придобиване на професионална квалификация, един ваучер за обучение за придобиване на ключова компетентност 2, 3, 5 или 7 и по един ваучер за обучение за придобиване на напреднало и високоспециализирано ниво на ключова компетентност 4, т.е. едно лице може да получи общо 4 ваучера по този проект. Курсистите могат да избират от три форми на обучение – присъствена, дистанционна или смесена. Дневната форма на обучение е до 19:00 ч. и продължителността на учебния час е минимум 45 минути. Вечерната форма се провежда след 17:00 ч. и продължителността на учебния час е минимум 40 минути.

Безработни

Агенцията по заетостта осигурява ваучери и за курсове за общуване на чужди езици, за математическа компетентност и за компетентност в областта на точните науки, технологиите и инженерството. Заетите и самостоятелно заетите хора ще могат да преминат и обучения по цифрова компетентност за напреднало ниво (5 и 6 съгласно DigComp) и високоспециализирано ниво (7 и 8 съгласно DigComp), както и за придобиване на личностна и социална компетентност и на умения за учене. Ваучери ще се получават и за курсове по предприемаческа компетентност. Активни са и програми за безработни, посочиха за „Телеграф“ от Агенцията по заетостта. Към момента може да се кандидатства за безплатно обучение с ваучери по дигитални умения. Отворен е и проектът „Младежка заетост+“, който дава възможност на работодателите да наемат на работа младежи, като получат възстановяване на средствата за техните работни заплати. Целта е с помощта на работодателите в България да се даде възможност на младите хора да натрупат опит и умения по избраните от тях професии и специалности. Проектът "Започвам работа-Компонент 3" има за цел осигуряване на мерки, насочени към интеграция на пазара на труда на неактивни и безработни лица с акцент върху лицата в неравностойно положение, чрез включване на лицата от целевите групи в заетост при работодател посредством прилагане на индивидуален подход.

Внасяме работници и от Индия

България ще улесни вноса на работници от Индия с подписване на споразумение между двете страни за партньорство за миграция и мобилност. За това настоява Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която съвместно с Индийско-българската бизнес камара организира дискусия на тема "Неизползвани възможности за внос на работна ръка". България не може да пребори проблема с недостига на квалифицирана работна сила от години, особено в сектори като строителството, туризма, фармацевтичната промишленост, транспорта и логистиката, посочват от БТПП. И допълват, че до 2025 г. Индия ще разполага с 1/5 от световното население в трудоспособна възраст. Това я прави най-големият доставчик на работна сила в света.