0

Ф ирми за енергийно обследване цакат потребители с двойно по-високи цени за извършване на услугата и издаване на сертификат на сградата, установи проверка на „Телеграф“. Експерти обявиха, че таксата за обследване е в рамките на 2 лева на квадратен метър и още толкова за технически паспорт. Така за жилище от 85 квадрата сумата ще е 340 лева. В друга фирма, която предоставя тази услуга, цената за техническия паспорт е от 0,75 лв. на квадратен метър до 5 лева, а за обследване на сграда от 0,75 до 1,50 лева на квадрат. И при най-скъпия вариант сумата възлиза на 552 лева за жилище от 85 квадрата.

Оферта

„Телеграф“ разполага с една от офертите за изготвяне на технически паспорт на сграда в София, предоставена на етажната собственост от професионален домоуправител.

Става дума за 15-етажен блок с 69 апартамента, чиято площ е от 50 до 120 кв. м. Крайната цена е 57 660 лв. с ДДС, която включва изготвяне на технически паспорт със съответното техническо обследване за 43 710 лв., както и обследване за енергийна ефективност и издаване на сертификат за енергийна характеристика, което струва 13 950 лв. Това прави средно по 836 лв. на апартамент или двойно повече от реалната стойност на тази услуга.

В тази цена не се включват разходите на собствениците за осигуряване на проектната документация и необходимата информация за разходите за енергия през последните две години.

В офертата е записано, че обследването ще трае 65 календарни дни, като на петия ден трябва да се платят 40 процента от общата сума, а след получаване на документацията се дължат другите 60 процента.

Условия

Експерти коментираха, че надуването на цените е спекула заради очаквания интерес към тази услуга във връзка с отпускането на средства на саниране на жилищните сгради. Според условията в новата програма за енергийна ефективност едно от изкискванията за разглеждане на заявление за финансиране е да е направено обследване на сградата и тя да разполага с технически паспорт. При първия етап на програмата разходите за тези дейности се възстановяват, но кандидатите трябва да си ги платят, а след като бъдат одобрени, им се връщат парите.

В предишната Национална програма за енергийно обновяване на сгради тези документи не са се изисквали предварително, а са били включени в проекта и след одобряването на кандидата са изпълнявани.

Към края на 2020 година при над 2,7 млн. нови и съществуващи сгради, с технически паспорт са 10 803, което е 0,4 на сто от всички.