1

Б ългарският електроенергиен системен оператор (ЕСО) поиска ограничаване на достъпа на некоректните търговци на електроенергия до борсата на ток (Българската независима електроенергийна борса). Това предложи Никола Илиев от ЕСО вчера по време на обсъждане на проекта за промени на правилата за работа на организиран борсов пазар на електроенергия на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Срив

Причината е, че миналия месец търговски участник в борсата на ток заплашил сигурността на нашата електроенергийна система със срив заради стремежа си към бърза печалба. „Един конкретен търговец купува огромно количество електрическа енергия по отрицателна цена от Европа. Съответно този пазарен участник няма клиент, който да потреби тази енергия, и тъй като е на отрицателна цена, тя му се плаща, обясни Пламен Младеновски, директор в КЕВР. „Тази енергия е внесена в България, срещу нея няма потребление и тя създаде сериозни рискове пред енергийната ни система, тъй като Централното диспечерско управление нямаше достатъчно мощности, които да я балансират. В резултат показателите на нашата еленергийна система се влошават и ни поставят до държави като Черна гора и Македония, които са в дъното на сигурността в Европа“, каза още Младеновски.

Преодоляването на проблемите с честотата на електроенергията от нашите европейски партньори доведе до претенции в размер на милиони, обясниха от ЕСО.

„Действително трябва да се предприемат необходимите мерки, такова поведение не трябва да се допуска“, коментира Пламен Младеновски.

Правила

С новите правила за работа на организиран борсов пазар и чрез ограничаване на небалансите на електроенергия ще бъде намалено подобно поведение, каза шефът на КЕВР Иван Иванов. То не може да бъде напълно игнорирано, но самите участници ще видят, че трябва да се съобразят с тези правила. Очакваме ЕСО да предложи текст, който да подпомогне решаването на проблема, защото иначе се застрашава сигурността на енергийната система заради такива големи количества енергия, закупени на отрицателни цени и донесли големи приходи на тези, които са ги закупили и са ги хвърлили в енергийната система, без да има купувач. Това създава допълнителни дебаланси, посочи председателят на комисията.