0

Н ай-после проектът на нова Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. е публикуван в сайта на Министерството на енергетиката. Декарбонизация, сигурност на енергийните доставки и мрежовата инфраструктура са негова цел.

Модел

Предвижда се силен растеж на нисковъглеродното производство, достигащо близо 100% през 2050 г. Моделът показва развитието на българската енергетика при запазване работата на въглищните мощности до 2038 г. Инсталациите за производство на електрическа енергия от лигнитни въглища след 2025 г. постепенно ще се заменят с ВЕИ мощности, а в по-дългосрочна перспектива с ПАВЕЦ и нови ядрени мощности, пише в стратегията.

С цел балансиране на електроенергийната система, нарастването на производството на енергия от възобновяеми източници е съпроводено с увеличение на ядрените мощности (нови 2 гигавата в периода 2030-2040 г.) и изграждане на съоръжения за съхранение на енергия с мощност над 2 гигавата до 2050 г.

Фотоволтаичен парк Верила

 Фотоволтаичен парк Верила
Крум Стоев

За поддържане на стабилно електроснабдяване при използване на ВЕИ ще се строят две нови ПАВЕЦ - „Батак” и „Доспат”. Те ще използват съществуващи водноелектрически съоръжения като язовирите „Голям Беглик“, „Щирока поляна“, „Батак“ и „Доспат“.

План

До 2026 г. предстои пълна пазарна либерализация на тока за бита. Ще създадем енергийни общности за производство на ток от ВЕИ за свои нужди и за продажба. Ще задействаме мерки за намаляване на енергийната бедност за домакинствата. 3500 Мвт ВЕИ мощности ще бъдат въведени. Ще се изградят индустриални зони във въглищните региони и ще се работи по рекултивацията им.

До 2030 г. ще се подпомогнат финансово водородни проекти, ще се увеличи трансграничната свързаност, ще бъдат инсталирани 7500 Мвт ВЕИ, офшорни вятърни централи и 1600 Мвт системи за съхранение на ток. До 2035 г. ще инсталираме над 10 000 Мвт ВЕИ и 1500 Мвт офшорни вятърни централи и системи.

В този период ще се подготви извеждането от експлоатация на стари ВЕИ и батерии и тяхното рециклиране. До 2040 г. ВЕИ-та ще станат 14 000 Мвт, вятърните централи в морето ще бъдат 2500 Мвт, а системите за съхранени на енергия 2000 Мвт. 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще работят до 2050 г. Планират се нови технологични решения за площадка „Белене“. Ще завърши изграждането на новото хранилище за радиоактивни отпадъци.