0

Г лоба до 15 000 лв. може да отнесе фирмата, която извършва ремонта на столичния бул. „Цар Борис III”.

Трудът на лица под 16 г. е престъпление, предстои да се сезира и прокуратурата. За скандалния случай стана ясно от клип в социалните мрежи.

На него се вижда как момче на видима възраст около 10 години носи павета, само ги реди и ги фиксира с чук на тротоара. Случаят е от неделя, а за него съобщи в социалната мрежа Теодор Михайлов.

Стопкадър от видеото на Т. Михайлов/Fb

ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ДЕТСКИ ТРУД: 9-годишен се бъхти на жегата - реди плочки на тротоар. По-големите го учили на майсторлък, Агенцията за закрила на детето се самосезира по случая (ВИДЕО)

Реакция

След публикуването на клипа последва светкавична реакция. Столичната община, Главната инспекция по труда, Държавната агенция за закрила на детето, полицията и фирмата изпълнител започнаха проверка по случая. Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков каза в ефира на bTV, че заедно с Министерството на труда и социалната политика също проверяват случая.

От Столичната община казаха за „Телеграф“, че са поискали обяснение от фирмата изпълнител и са сезирали ДАЗД и инспекцията по труда. „Всекидневно има контрол на мястото и хората ми там не са виждали такова нещо. Сутринта инспекцията направи проверка. Днес го няма работника, няма и деца“, заяви зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов. Той каза, че от фирмата изпълнител са му обяснили, че служител си е завел детето. „Не било работило. Просто, докато почивали другите майстори, детето решило нещо да човърка“, каза зам.-кметът.

Фирма

От фирмата, извършваща строително-ремонтните дейности по трасето на трамвай 5, заявиха за „Телеграф“, че правят вътрешна проверка. „Напълно абсурдно е да се твърди, че има експлоатация на детски труд“, коментира пиарът на фирмата Десислава Тончева и подчерта, че децата нямат място на такъв обект.

От ДАЗД коментираха пред медията ни, че при установяване на проблема ще се работи с родителите, а ГИТ ще санкционира фирмата изпълнител. „Не са постъпвали други сигнали около този обект“, казаха още от агенцията в отговор на твърдения, че там са работили и други деца. Стана ясно още, че поради липса на конкретни данни за детето, което се вижда на разпространените кадри, ДАЗД е поискала съдействие и от Главна дирекция „Национална полиция“ с оглед установяване самоличността му, както и на други деца, в случай че има такива. Оттам обясниха, че сигнал за дете в риск може да се подаде през официалната страница на агенцията, както и на тел. 116-111.