0

И ма разрив между декларираната визия и реалните действия за развитие на енергийния сектор и ядрената енергетика в България. За това алармираха експерти от Българския енергиен и минен форум.

България изостава от всички страни от Източна Европа, както в действията си за развитие на ядрената енергетика - изграждане на нови мощности, така и в готовността си за поддържане на съществуващите, заяви председателят на форума Иван Хиновски.

АЕЦ „Козлодуй“ сега е зает само с поддръжка и пазарна реализация на своя продукт. Централата ще изпитва все по-големи проблеми. 2027 година изтича лицензът за експлоатация на 5-и блок. Закъсняваме с действията за прелицензиране на ядрените блокове, заяви Антон Иванов, който е бивш шеф на Съвета на директорите на атомната централа и заместник-председател на Енергийния и минен форум.

Проблеми

Заради забавяне на лицензирането на ядреното гориво на американската Westinghouse при сключен договор за доставка може да се наложи през 2024 г. пети блок на „Козлодуй“ да се зареди с гориво за шести блок. В същото време Westinghouse ще започне да доставя гориво, но то няма да може да се използва, преди да получи лиценз, предупреди проф. Георги Касчиев, бивш председател на ядрения регулатор. Според договора компанията може да започне доставката на гориво дори да не е приключила процедурата по лицензирането му. Компанията обяснила, че е забавила внасянето на документите за лицензиране в Агенцията за ядрено регулиране заради липса на преводачи, което е „смешен аргумент“.

Без национално решение за отработилото ядрено гориво Европейската комисия няма да допусне изграждане на никакви нови АЕЦ блокове, предупреди още Антон Иванов.

Вампир

Историята на проекта за АЕЦ „Белене“ е обвит в спомени за няколко започвания и отказвания от него и бе определен като „вампир“ от проф. Георги Касчиев. Според него няма одобрен технически проект на АЕЦ „Белене“. Такъв бил представен в Агенцията за ядрено регулиране през 2008 г. и до неговото прекратяване е почти завършен, но не и изцяло. Новите международни и български документи за ядрена безопасност също изискват съобразяване с тях. Проблем имало и с качеството на оборудването, което се намира на площадката в Белене. Бомба със закъснител може да се окаже, че според оценката за въздействие върху околната среда проектът е за 2000 мвт мощност, а той в действителност е за 2120 мвт. „Замръзнала“ е и процедурата по избор на стратегически инвеститор, каза Касчиев и посочи, че още през 1983 г руският конструктор посъветвал България да се откаже от площадка Белене заради земетръсност. Изграждането на 7-и и 8-и блок в АЕЦ "Козлодуй" реално могат да бъдат заместващи мощности на 5-и и 6-и блок, коментира още проф. Касчиев.