0

М инистерският съвет одобри на днешното си заседание проект на споразумение между правителствата на България и Съединените американски щати за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели на България.

Миналия декември със свое решение Народното събрание възложи на Министерския съвет да проведе преговори и да сключи междуправителствено споразумение с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000. Проектът на споразумение подлежи на ратификация от Народното събрание.

Министърът на енергетиката Румен Радев информира по време на форум за ядрени технологии, че вече има мандат за подписване на междуправителственото споразумение между България и САЩ. Той изрази надежда това да стане в рамките на следващия месец.

Документът има за цел да създаде рамка за задълбочаване на сътрудничеството по проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели в България.

Консултациите, обменът на експертен и технически принос за постигане на напредък при разработването на ядрената програма на България, участието на субекти от трети държави, при спазване на приложимото национално законодателство, в проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", идентифицирането на потенциално финансиране, насърчаването на ядрената енергия за граждански цели в рамките на ЕС са сред основните дейности по споразумението.

За България ядрената енергетика има важна роля при гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност. Тя осигурява енергия на достъпни цени и е ключов елемент усилията за преминаване към нисковъглеродна икономика.

Вече започнахме процедурата по оценка на въздействие върху околната среда и за блок 8 на АЕЦ "Козлодуй", каза министър Румен Радев по време на Третата международна ядрена конференция, която се провежда в четвъртък и петък в София, цитиран от БТА. По думите му целта е към 2034 г. България да има присъединена към мрежата и функционираща част от новите мощности от блок 7 на АЕЦ "Козлодуй", както и около 2-3 години по-късно да има и работещ блок 8 на атомната ни централа.

"Разполагаме с площадка, разполагаме с инфраструктура, но планираме и допълнително изграждане на инфраструктура за тази площадка 2, така че и тя да е подходяща, а не само за блок номер 7", заяви министър Радев. Той отбеляза, че технологията, която е избрана за блоковете 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй", е AP 1000. 

"Всички текстове са съгласувани и уточнени между партньорите", изтъкна министърът на енергетиката. Радев уточни, че това споразумение не се фокусира само върху избора на ядрения остров и на тази технология, но и позволява по-широко сътрудничество в обмена на знания, опит, информация, развитие на кадри, допълнителни технологии. Освен това ще се развиват и взаимни проекти в частта на преработката и дългосрочното съхранение на високорадиоактивни отпадъци.

Междувременно стана ясно, че Украйна очаква да започне строителни работи по четири нови ядрени реактора това лято или през есента, заяви министърът на енергетиката на страната Герман Галушченко пред Ройтерс, цитиран от БТА. Това се случва на фона на загубения капацитет заради руските военни удари по енергийната инфраструктура на страната.

Два от блоковете, които включват реактори и свързано с тях оборудване, ще се основават на произведено в Русия оборудване, което Украйна иска да внесе от България, докато другите два ще използват западна технология от производителя на енергийно оборудване "Уестингхаус" (Westinghouse).

И четирите реактора ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в западната част на Украйна, добави Галушченко.

Графикът е по-амбициозен от очертания по-рано от Киев, в който бе споменато започване на работа "по някое време през 2024 г.", като в него не бе да уточнено, че и четирите реактора могат да бъдат разработени едновременно, допълва Ройтерс.

По време на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България миналата година (в края на август) стана известно, че са водени преговори за продажба на произведените в Русия реактори за АЕЦ "Белене", като впоследствие парламентът даде разрешение на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори по въпроса.

"Мисля, че (ще започнем строителството) през лятото-есента", каза Галушченко в интервю. "Имаме нужда от съдове", допълни той, имайки предвид съдовете под налягане на реактора, които ще трябва да бъдат внесени. Искаме да направим трети и четвърти блок веднага." Строителството на 3-ти и 4-ти реактор в Хмелницки започна през 80-те години, но беше замразено.

След като получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., Украйна построи три нови ядрени реактора - по един в АЕЦ "Запорожие", "Хмелницки" и "Ровно".

Днес три атомни електроцентрали на територия, контролирана от Украйна, произвеждат повече от 55 на сто от нуждите на страната от електроенергия, но Киев иска да разшири сектора, за да компенсира загубата на Запорожката АЕЦ - най-голямата ядрена централа в Европа.

Русия контролира съоръжението, след като го окупира по време на широкомащабната си инвазия в Украйна, започнала в началото на 2022 г.

"С 3-ти и 4-ти (Хмелницки блок) искаме да компенсираме "Запорожие", а сега водим преговори с партньорите ни от България за двата реактора, които искаме да вземем", каза още Галушченко.

"Ако получим корпусите на реакторите днес, мисля, че ще минат 2,5 години и ще имаме трети реактор в действие", допълни министърът.

Успоредно с изграждането на блоковете ВВЕР-1000 от съветската ера, Украйна иска да започне подготвителни строителни работи за настаняване на два модерни западни блока AP-1000, също в Хмелницки.

"Трябва да приемем необходимите законопроекти да и имаме проекти на закони за 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти блок. Това е (3 и 4 блок бел. ред.) ВВЕР-1000, докато за 5-ти и 6-ти искаме да изградим тип AP. Това е паралелен процес ," той каза.

През декември украинската ядрена енергийна фирма "Енергоатом" и "Уестингхаус" подписаха споразумение за закупуване на оборудване за 5-ти енергоблок на "Хмелницки".