0

Г олеми и знакови фирми в млекопреработвателната индустрия правят сиренето на ишлеме в Румъния и Сърбия, защото им е по-евтино. Така вложеното мляко излиза по 65 евроцента с транспорт, а от български фермер между 1,20 лв. и 1,30 лв. за л без превоз. Информацията съобщиха преработватели от Североизточна България пред „Телеграф“. Това стана след скандален форум за качествата на млечните продукти, който организира неправителствената организация Сдружение „За достъпна и качествена храна“ в БТА. На нея присъстваха председателите и членовете на трите браншови организации на млекопреработватели АМБ, НАМ и БАМ и д-р Галя Викьова, зам. шеф на БАБХ.

Надолу

По този начин те се опитаха да обяснят защо мандрите се спасяват с чужда суровина. Нашите фермери са с много по-ниски помощи и не могат да устоят на външната конкуренция, освен това млякото им е лошо, казаха те.

Чуждата суровина обаче не обясни защо огромна част от родните сирена са пълни с вода и дори безопасни са с лошо качество. Качеството на сирене и кашкавал е ударило дъното, въпреки чудовищните цени в магазините. Това заявиха потребители, с които бе направена спонтанна анкета от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ . Според повечето преработватели това е резултат от манипулация на медиите, а млечните ни продукти никак не били лоши.

Деградация

Димитър Зоров от АМБ обаче обяви, че от 19 г. млечният бранш деградира.

Ние трябва да се чувстваме неудобно от качеството, което се предлага. Според него причината е, че браншът иска да няма ограничение във водно съдържание на сирената, под предлог, че се прави по-евтин продукт. Лъжа е, защото всъщност той излиза много по-скъп, понеже сухото вещество е значително по-малко, каза Зоров.

Вода

Според шефа на АМБ трябва да се върнем към БДС с 52% вода. Всичко извън тази норма да носи друго име, но не и българско саламурено сирене, призова той. Домакините предложиха на текст, според който имената на производителите на лоши храни да бъдат публично достояние.