0

С ъдът на Европейския съюз в Люксембург се превръща в арбитър и шанс за българските потребители да получат справедливост в делата, заведени срещу тях от парното за неплатени, но грешни сметки.

На 9 октомври съдия Людмила Митрева при Районен съд – Пловдив, изпрати подобно преюдециално запитване към Европейския съд по въпроси, значими за правилното решаване на дело за парното срещу пловдивчанин.

Случай

„ЕВН Топлофикация” се снабдила със заповед за изпълнение срещу пловдивчанина Благой Порязов за доставена, неплатена топлинна енергия за 519 лева за периода от 1 май 2018 г. до 31 октомври 2020 г. плюс 78 лева лихви. Потребителят подал възражение за недължимост в законния срок, защото не бил ползвал толкова енергия. Граждански състав на Пловдивския районен съд, след разглеждане на делото за иск на пловдивската топлофикация, позовавайки се на съдебно-техническата експертиза, на 28 септември т.г. решава да отправи запитване до Съда на ЕС по 5 въпроса по установени от българския съд нарушения и практики. Пловдивският съд спира производството по гражданското дело до произнасяне на Люксембург.

Експертиза

Вещото лице е установило, че инсталираната мощност за отопление на сградата за периода не е реална. Съгласно формулата за определяне на енергията, излъчена от сградната инсталация, потребителите, които не ползват енергия за отопление, са задължени да плащат суми, които трябва да се заплащат от тези, които ползват отопление. Вещото лице установява, че компонентите на тази формула са неясни. Формулата презюмира (предполага), че инсталацията работи на максимална мощност. Не се отчита температурата на топлоносителя в сградната инсталация. Не се отчитат отоплителните тела с нулеви показания и още редица фактори са изкривени. Констатациите на вещото лице не са оспорени от участниците в съдебното заседание. Решението на Съда на ЕС може да отключи много висящи дела, свързани със сметките за парно, протакани от българските съдилища, твърдят юристи.

Потребителите трябва да плащат това, което потребяват. Не може съседът от първия етаж да плаща сметката на този от последния или обратно, каза за „Телеграф” адв. Андреан Славчев, преподавател в Пловдивския университет.

Адв. Андреан Славчев: Хората да плащат само това, което потребяват

nauka.bg

Бъдещото решение на Европейския съд в Люксембург по дело на „Топлофикация“ срещу пловдивчанин ще засегне целия пазар на топлинна енергия в България, а и на територията на Европейския съюз. (виж стр. 8).

Важно е тълкуването, което Европейският съд ще даде на европейската директива за българската практика. При липса на индивидуални измервателни уреди за всеки потребител каква трябва да бъде възможно най-близката стойност до реалното потребление.

Решението на съда в Люксембург ще даде ориентири на националните органи какви критерии трябва да бъдат използвани при създаване и приемане на дадена формула, за да отговаря на изискванията на европейската директива, какво се разбира под прозрачно правило. Това прозрачно правило би следвало преди всичко да е разбираемо за потребителите.

За мен най-същественият въпрос в нормативната рамка, която приема държавата, е дали формулата, по която ще се определя топлинната енергия за сградната инсталация, ако въобще трябва да съществува, вярно отразява потреблението на всички потребители. В един момент, ако се установи, че не отговаря на изискванията на правото на ЕС - не се ли поставят в различно положение потребителите – тези, които потребяват топлинна енергия, и тези, които не потребяват.

Потребителите трябва да плащат това, което потребяват. Не може съседът от първия етаж да плаща сметката на този от последния или обратно.

*Авторът е гл. асистент в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Коментарът е даден специално за „Телеграф“.