0

Т оплофикациите ни точат ДДС тесла с парното, предупредиха пред „Телеграф“ от екипа на омбудсмана.

Поводът ще бъде това, че на 1 юли изтича срокът, в който действа облекчението, гласувано преди година в разгара на енергийната криза и ДДС за газа и топлинната енергия бе временно намален от 20 на 9 на сто. Това облекчение бе гласувано с актуализацията на бюджет 2022 г. като мярка за подкрепа на домакинствата на фона на рязкото поскъпване на енергоизточниците покрай войната в Украйна.

„Намалената ставка на ДДС в размер на 9% за природния газ и централното парно ще се прилага до 30 юни, това е срокът, заложен в Закона за данък върху добавената стойност, и той няма да бъде удължаван“, съобщиха от Министерството на финансите в отговор на запитване на „Телеграф“.

Така парното от 1 юли се очаква да поскъпне с 11% заради вдигане на данъка.

Това е планирано и очаквано, но покрай увеличението на ДДС топлофикациите ни точат друга тесла.

Момент

Данъкът се вдига точно в момент, когато отоплителните дружества изготвят изравнителните сметки за парното на своите абонати за последния отоплителен сезон. Според източници от екипа на омбудсмана отоплителните дружества се готвят да прилагат ниската ставка от 9% на ДДС, когато имат да връщат пари на клиентите. А когато абонатите трябва да доплащат – ще им взимат суми, обложени с 20% ДДС.

Това няма да се случи, ако топлофикациите успеят да фактурират изравнителните сметки преди 1 юли, когато все още действа 9-процентната ставка. Тогава и сумите за доплащане, и сумите за възстановяване ще бъдат с по-ниския данък. Това обаче вероятно ще смогнат да направят само част от дружествата.

Дежавю

Подобна ситуация имаше и миналата година, когато бе въведена временно 9-процентната ставка. Тогава топлофикациите бяха изчислили сумите за доплащане отново с 20% вместо с 9%. Наложи се служебният министър на финансите Росица Велкова да се намеси и да даде указания да се прилага ниската ставка. От екипа на омбудсмана призовават и при сегашната ситуация Министерството на финансите да излезе с указания към топлофикационните дружества.

Както „Телеграф“ писа, от 1 юли заради връщането на стандартната ставка на ДДС се очаква да поскъпне и природният газ. Това важи и за метана, използван като моторно гориво. Вдигането на данъка обаче може да бъде компенсирано, ако Комисията за енергийно и водно регулиране изпълни намеренията си да свали цената на газа с 12% също от 1 юли.

Нагоре

За метана обаче се очертава и още едно увеличение от 1 август. Този път причината е, че в бюджета за тази година, който Министерството на финансите изготвя в момента, ще бъде заложено предсрочно да се върне акциза за метана и пропан-бутана като моторни горива, както и този за тока от възобновяеми източници, научи „Телеграф“ от ведомството.

Въвеждането на нулева ставка за акциза за някои енергоизточници бе също част от пакета антикризисни мерки. Облекчението обаче трябваше да важи чак до края на 2025 г. Сега МФ, което си е поставило за цел в новия бюджет дефицитът да не превишава 3%, за да изпълним Маастрихските критерии за приемане на еврото, залага срокът да се изтегли драстично и акцизът да се върне още от 1 август тази година. От министерството мотивират предложението си с това, че мярката за пропан-бутана, метана и електричеството от ВЕИ бе свързана с енергийната криза миналата година. Предвид, че цените на енергоизточниците се нормализираха, се предлага нулевата ставка на акциза да бъде отменена.

Пропан-бутанът минава левче

Заради предлаганите промени метанът се очаква да поскъпне с 22-25 ст., прогнозира пред вестника юристът в Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Но ако КЕВР свали цената на газа с 12%, поскъпването ще е символично – само с около 5 ст., колкото е акцизът.

Връщането на акциза на пропан-бутана пък се очаква да вдигне цената му с 18-19 ст. Така той ще мине левче, в момента средната му цена за страната е 90 ст. за литър. Промяната в цените няма да е нещо, което не може да се преживее, спомняте си, че миналата година метанът бе стигнал 7 лв., сега е 2 лв., посочи Бенчев и добави, че приходите от акциза на пропан-бутана са 120 млн. лв. годишно.

Възстановяват старите ставки

От 1 август 2023 г. ще се прилагат старите ставки за метана, пропан-бутана и тока от ВЕИ, които действаха преди въвеждането на нулевата ставка, посочиха от Министерството на финансите. Така метанът ще се облага с 0,85 лв. за 1 гигаджаул. За пропан-бутана ставката се връща на ниво 340 лв. за 1000 л/1000 кг. А електрическата енергия от ВЕИ ще се облага с 2 лв. за мегаватчас.

* По темата работиха: София Симеонова, Таня Киркова