0

800 тона евтино агнешко внос залива пазара, а само няколко търговски вериги предлагат българско прясно месо. Разфасовките са от Нова Зеландия, РС Македония и  Румъния, съобщи Симеон Караколев, председател на на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), като това от Нова Зеландия е размразено, въпреки че на етикетите не е упоменато.

Вносът се продава на 19, 20, 25 лв. за кг, а родното месо е от 24 до 28 лв. килото. 

Цени 

„Цените на българското агнешко са напълно достъпни, качеството – проверено. произходът – ясен. Въпреки това родният животновъд е изместен, пренебрегнат, оставен сам да се бори. А той е единственият, който може да гарантира, че това, което ще сложим на трапезата си, е прясно, чисто, с ясен произход и дата на клане и отгледано с грижа”, заяви Симеон Караколев.

Според него в страната са влезли 350 т месо от Нова Зеландия, 300 т от СР Македония и 150 т Румъния.

„След празниците ще разберем дали българското агнешко е останало непродадено“, каза той пред „Телеграф“. 

Логично 

Търговците предпочитат вноса, защото печелят повече, коментира Методи Лаков, овцевъд и зооинжинер от с. Владимирово,  Монтанско. Той обясни, че нашето агнешко на едро се продава на 10 лв. и 12 лв. за кг на дребно, а на щанда вероятно ще стъпи на  22-23 лв. за кг. „Говори се, че от Румъния, която има 11 млн. овце и е ограничила износа си,  агнето идва на 4-5 евро живо тегло. Така срещу тези 8-9 лв. търговецът ще реализира много по-висока печалба, а от Нова Зеландия ще е още по-висока“, пресметна той. 

Според фермера, за да е честно, агенцията по храните и митницата трябва да съобщават, че на еди коя си дата са влезли еди колко си тона замразено месо от Нова Зеландия, охладено от СР Македония, а на етикетите трябва да пише произходът, с какво са хранени животните, кога са заклани, кога са замразени. 

Методи Лаков обясни, че македонското агнешко е по-евтино, защото там имат право да хранят животните с трупно брашно. „Моите овце и агнета са пасищно отгледани, с люцерна, сам си меля тритикале, ечемик и царевица“, добави фермерът. Той каза, че има постоянни клиенти, които минават стотици километри, за да си купят от него. „Цени не съм променял от 4 години“, каза овцевъдът. 

Етикети

„Ако съставките на храните не са посочени на етикета, имаме право да ги поискаме от продавача“, припомнят от Сдружение за достъпна и качествена храна. 

Междувременно от агенцията по храните (БАБХ) опровергаха твърденията, че вносно агнешко месо, включително от Нова Зеландия, може да бъде „пробутано“ като българско.

„На бизнес операторите са връчени предписания размразеното месо да се предлага само в потребителска опаковка, като на етикета трябва да е обозначено, че е  „РАЗМРАЗЕНО“, да е посочена страната на произход, срокът на годност, определен от оператора, извършил размразяването. Датата на замразяване се посочва само когато месото се предлага замразено”, припомнят от БАБХ.