0

Я бълков оцет в стъклена бутилка за 25 лв. предизвика огромен интерес сред почитателите на биохрани. Това стана в Южния парк в столицата за празника на биоземеделието в Европа.

Тази година за първи път министерство на земеделието се ангажира реално и заедно с Българската асоциация за биопродукти (БАБ) направиха фестивал с цветове и мащаб. На поляната 40 фермери от цялата страна бяха изложили своите продукти. Цял ден млади семейства, деца и възрастни столичани, и туристи опитваха безплатно от искрящите плодове, зеленчуци, ядки, сирена на специални маси. Деца се снимаха за спомен пред красиво подредените арки с плодове и тикви. После готвиха зеленчукова супа и правиха сладко с Ути Бъчваров.

Еликсир

Хората купуваха сочни ябълки, круши, домати, тиквички, краставици, огромни патладжани и сочни пъпеши. На фестивала можеше да се опита вино, шоколади, мед, розова вода и козметика, сладко от люти чушки, сирена „Странджа“, биотелешко. Много от производителите вече предлагат поръчки и продажби онлайн.

Една от изненадите бе еликсирът от ябълков оцет на най-голямата биоябълкова градина на Балканите в Ботевград. Той се продава в стъклена бутилка от 1 л. за 25 лв. и е подходящ за хора със сърдечносъдови проблеми, обмяна на веществата или вкусна подправка. В момента на основата на този оцет разработват гама лечебни продукти с акад. Атанас Атанасов, един от авторите на млечния пастет „Столетник“.

Последни

Въпреки че делът на площите за биоземеделие е достигнал 3% от общата обработваема земя, сме на последните места в ЕС по производство на чисти храни, коментира зам.-министър Лозана Василева. Според нея интересът към биоземеделието расте, особено на животновъдите. Тя заяви пред „Телеграф“, че започват активни разговори с министерството на околната среда, за да се намери адекватно решение за стопаните с пасища в природните паркове, но и да се опази околната среда. Според Стоилко Апостолов, шеф на „Биоселена“, имаме само една ферма, която произвежда биояйца и трябва много да наваксваме. Албена Симеонова, шеф на БАБ, заяви, че ако се слушат повече биофермерите, проблемите в сектора много бързо могат да се решат. До 2030 г. страната трябва да постигне 10% биоплощи.