0

- Г-н Иванов, как вървят цените на основните хранителни продукти, очаква ли се увеличение при някои от тях?

- Определено има поевтиняване на база 30 април 2022 година. До тази дата имаше едно постоянно увеличение на цените, което беше доста сериозно в рамките на 37-38% разлика спрямо 2021 година. След това имаше обръщане на тренда, като в началото се задържаха и последва спад. Не сме стигнали равнищата от миналата година, но се задържат вече месец и половина. И това е независимо от постоянните приказки за продоволствени кризи и какво ли още не. Няма такива икономически основания, които да предполагат такова нещо. Продоволствени проблеми в определени региони на света - да, но да говорим за общ проблем, когато има стока, която е абсолютно достатъчна, а от дадени продукти дори има свръхпроизводство и мощен сблъсък между търсене и предлагане, е абсурдно. Политическите изявления не отговарят на реалностите, които са свързани с икономическите взаимодействия.

- Може ли да уточните за процентите увеличение на цените на база какъв период са?

- Цените в момента са с 24% по-високи спрямо същия период на миналата година, като стигнахме граница до 38% през април и след това се пречупи тази тенденция и започна намалението. Потребителската кошница съответно намаля с 10-12 лева в номинален състав и спадна и процентът на разликата в цените спрямо миналата година. В момента има задържане на тези равнища.

- На какво се дължи намалението, заради спада на зеленчуците ли?

- Не само на зеленчуците, това се дължи и на спиране на растежа на цените на основните хранителни продукти. При зеленчуците има много добра реколта и рязко падане на цените им. При плодовете също има много добра реколта, дори свръхпроизводство. При основните хранителни продукти има стабилизиране на захарта, която дълго време отчиташе ръст. Сега има стабилизиране на равнищата около 2,20 лева за килограм, фасулът падна до нивата от 2020-21 година, оризът се стабилизира до нива от около 2,50 -2,70 лева, по-скъп е от миналата година, но вече не се увеличава. При олиото има задържане на около 5 лева след ръста в средата на март и през април. Яйцата поевтиняха от 30 на 26 ст. за брой, кашкавал и сирене се стабилизираха на цени съответно около 15 и 10 лева. Маслото е с по-малко увеличение в сравнение с кашкавала и сиренето, но там спря трендът към увеличение и вече втори месец има спад и не само в България, но и по света. Свинското се предлага на равнищата от миналата година, а пилешкото е с 50% на равнището от миналата година, което се дължи на енергийната криза и скъпия фураж. Това стабилизиране на цените не се дължи само на сезонни фактори, просто се стабилизираха и логистичните вериги и мрачните прогнози за есента може да не се сбъднат, а да има едно успокоение на пазара поне до септември-октомври, ако не стане нещо много необичайно на енергийния пазар. Тук обаче влияят политически и геополитически решения, а това няма как да го прогнозираме.

- При кои зеленчуци има драстично намаление?

- Най-сериозно спрямо края на април са поевтинели доматите и краставиците. Зелето също поевтиня доста, след като дълго време беше на хиперцена, към момента то струва колкото е било през 2020-21 година. Ябълката е по-евтина от равнищата на предходните години. Бананите са по-скъпи, защото има проблем с логистиката в световен мащаб, но този проблем е от 2021 година. Прасковите се продават на нивата от миналата година, кайсията е по-евтина, черешите и ягодите също. Причината е, че има свръхреколти. Салатите са малко по-скъпи, но на фона на останалото увеличение на цените са почти на същите цени от миналата година. Зрелият лук, морковите и картофите са на равнищата от миналата година. При картофите към момента се наблюдава едно увеличение спрямо миналата година.

- Колко ни струва цялата потребителска кошница в момента?

- Цялата потребителска кошница в момента излиза 97 лева, а миналата година по същото време сме плащали 78 лева. За сравнение през април стойността й стигна 111 лева.

- Има ли тенденция за намаление на цената на олиото?

- В момента има много запаси от олио и от слънчогледово семе със силно намалено търсене. При положение че се очаква реколтата да е много добра, която ще влезе само след месец по хамбарите. На европейския пазар, на Ротердам, равнищата на цените достигнаха през април 2500 долара за тон, а в момента те са в рамките на 1500 долара за тон, точно колкото струваше преди войната в Украйна. На практика тенденциите са към спад на цените. Очаква се пренасищане на пазара и това ще се отрази веднага на пазара на едро. У нас, на вътршения пазар има задържане на цената, но няма как на европейския пазар цената му да пада, а у нас да е висока. В крайна сметка това олио, което ние трябва да произведем, ще се продава някъде, а при новите условия с падналата цена рано или късно ще има тенденция към намаление. Има свръхзапаси от олио в момента, но много малко търсене в световен мащаб. Очакванията обаче са лоши за предстоящата зима, но това са само хипотези, а фактите показват нещо съвсем различно. Като цяло пазарът е доста по-спокоен от това, което се обрисуваше като картина за това какво ще стане. Аз не бих си позволил лукса да гадая какво би могло да стане, но мога да кажа, че в следващите месеци няма да видим някакъв сериозен пазарен проблем, освен ако той не бъде предизвикан изкуствено. По данните на ФАО цените са се увеличили с 23%, при нас е 24%. При нас не се е случило нещо по-различно от това, което се случва по света. Пазарът работи независимо от държави, политики и военни конфликти.

- Как ще коментирате решението държавата да не изкупува зърно, за да гарантира продоволствената сигурност?

- Аз съм в течение на тази идея, когато трябваше да се купува зърно, имаше опасност от възникване на локални продоволствени проблеми за България. Не се наложи да се закупи зърно. В момента има достатъчно продукция в България, много повече от необходимото. Освен това се очаква рекорд и от новата реколта, която ще е около 7 млн. тона, трябва да се прецени дали има нужда да се задържат някакви количества. Показателите ще станат ясни най-рано към края на тази или началото на следващата година. В момента ситуацията е такава, че се очаква свръхпредлагане на зърно на световния пазар и не виждам сериозна опасност нашето да бъде изнесено и да няма за вътрешното потребление. Ако се стигне до такава ситуация, което и да е правителство може да вземе необходимите мерки, ако се налага, но към момента няма такива индикации. Иначе казано, пшеницата тръгна надолу, като за последните два месеца поевтиня с близо 100 долара. Видяха се нива от 265 и 270 долара за тон, което е по-скъпо от миналата година, но доста под тези през март и април.

- Вярно ли е, че се внася евтин слънчоглед от Украйна?

- Има някакви количества, но те са твърде малки. Представителите на бизнеса търсят проблем в конкуренцията. Много е добре, че има внос, но количествата са незначителни. В момента има ниско търсене. Цените от 2000 лева за тон не са нормални, тогава нямаше оплаквания, а сега, като има евтина суровина, се оплакват. В никакъв случай вносът от Украйна не би ни притеснил, тъй като родното производство е двойно по-ниско от капацитета на производството на олио.

- Какви са прогнозите за реколтата от зеленчуци за тази година, ще има ли евтин зарзават за зимнина?

- Към момента има голямо производство, стока в големи количества, даже при черешите имаше доста необрани дървета, много от стоката не се реализира. Ако няма някакви драстични промени, не би следвало да има проблем нито с продукцията, нито с цените й. Проблемът е, че се вещаят едни мрачни прогнози, защото никой не знае зимата какво ще бъде състоянието на енергийния пазар, ще има ли газ, на каква цена ще е и прочие.

- Какви мерки могат да се вземат, за да не се стига до кризи?

- В момента има предвидимост на пазара на еленергия през бюджета с парите, които се осигуряват за бизнеса. Но аз бих си пожелал пазарът на ток да прилича на този на храните, тоест да има силно конкурентна среда. За съжаление при тока пазарът не е свободен, има изкривяване. Мисля, че е време ръководството на централноевропейско ниво да действа по друг начин. Може да се даде възможност за директни доставки на ток, да се обезпечи тази енергийна сигурност и най-вече предвидимост на пазарните играчи. Сега те залагат по-големи проценти с право, тъй като процесите, които се случват, са неочаквани.

- Каква е разликата в цените в българските и вносните зеленчуци?

- В момента почти няма разлика между българския и вносния домат. Цените на едро са между 2,15 и 2,30 лева за килограм. В предишни години разликата стигаше 50%, но пък и качеството на евтината продукция е доста различно. Дори не могат да се сравняват, тъй като червеният кръгъл калибриран домат не е качествен. Българите предпочитат розовия домат с много по-добро качество. Има проблеми с полското производство, но като цяло за държавата има добро предлагане, не се очакват стресове и то ще продължи до късна есен. Торовете поскъпнаха с над 300% и продукцията, която се изкарва в момента, е доста по-скъпа от нивата през 2021 година, но поне растежът на цените да спре и да има предвидима и спокойна среда.

- Как се отразява намалението на ДДС от 20 на 0% върху цената на хляба?

- То доведе до задържане на цените на насъщния, като икономията е в рамките на 8 лева годишно, която дори няма да бъде усетена.

Това е той:

Роден е през 1971 година

Завършил е аграрна икономика в УНСС

От 1997 г. до 2000 г. заема последователно длъжностите експерт, главен експерт и ръководител на сектор, а от 2000 г. е началник-отдел "Надзор" в комисията

От февруари 2010 г. е член на ДКСБТ

От 20 май 2015 е председател на надзорния орган