0

В се още са необходими доста промени в нормативната уредба, които да улеснят вноса на работници от трети държави. Това заяви пред „Телеграф“ Жасмина Саръиванова, главен експерт „Социален диалог“ в Българската стопанска камара.

По думите й работодатели са споделяли, че понякога отнема по половин година да наемат работник или служител от трета държава.

При сезонната заетост сроковете са по-къси. Според шефа на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов от сключване на договор с посредник до идването на човека минават от три до четири месеца. Той също е на мнение, че административните процедури са тежки.

Работодателите искат те да се улеснят.

Искания

Според Саръиванова един от проблемите е изискването за осигурено жилище и адресна регистрация на лицето месеци преди то да е получило разрешение за пребиваване. Друг проблем е и това, че има ограничение за определен процент граждани от трети страни, които един работодател може да наеме във фирмата си. Трябва да се търси балансът, разчитаме чрез социалния диалог да се намери най-доброто решение, коментира Саръиванова.

От синдикатите обаче са на обратното мнение. Не бих могла да кажа, че в момента нашите процедури са сложни или тромави, каза Атанаска Тодорова от КНСБ. Тя посочи като пример това, че при сезонната заетост до 90 дни документите се разглеждат в едноседмичен срок. И допълни, че задължението работодателят да съдейства за намирането на квартира за сезонните работници произтича от европейска директива.