0

Р азмерът на рентите за ползване на земеделска земя у нас са по-високи от средните за Европейския съюз. Това коментира Мария Станимирова, преподавател в Икономическия университет във Варна, по повод нейно изследване за развитието и пазара на земеделска земя за периода от 2000 до 2022 г., пред БТА. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година средната рента на земята в страната е 63 лева, а в ЕС тя е между 20-30 евро на декар. В някои райони на страната тя стига и 100-120 лева на декар. Една от причините в Добруджа стойността на един декар да достига европейските цени е фактът, че там стопанствата са по-големи и с ефективно производство, конкурентоспособността им е по-висока, каза още Станимирова. Тя подчерта, че това им позволява да инвестират в модерна техника и в различни иновации. В другите региони, включително около столицата, стопанствата са по-дребни и с по-малки възможности. Например в Югозападен район средната рента е 35 лв.

Ръст

През годините цената на земята непрекъснато нараства, като увеличението е средно с 15 процента на година. Особен тласък за повишението на цените дава присъединяването на страната ни към ЕС и започналото след това изплащане на помощи по т.нар. схема за единно плащане на площ. Така докато през 2000 година декар земеделска земя у нас е струвал средно 137 лева, то през миналата сумата вече е надхвърляла 1300 лева. Най-висока е в Североизточния регион, в Добруджа, където вече достига близо 2000 лева за декар. Най-скромни са цените в Югозападния и в Южен централен район, където средната цена е 643 лв. на декар.

Позиция

Изследването на доц. Станимирова показва, че въпреки ръста на средната цена на земеделската земя у нас тя все още е по-ниска в сравнение с останалите европейски държави. По този показател страната ни е под средата на класацията, в дъното на която са Естония и Хърватия. Най-скъпа е земеделската земя в Нидерландия, следвана от Люксембург и Италия. Ако се погледнат разликите в цените в отделните райони обаче, става ясно, че в най-скъпия район – Добруджа, стойността на декара е по-висока от Унгария, Хърватия, Словакия, посочи експертът.