0

М ебели на три пъти по-ниски цени от Турция поръчват българи от цялата страна. Купуват от завивки до цялостно обзавеждане за стая, разкриха търговци пред „Телеграф“. Бусове с нови дивани и гардероби пътуват от южната ни съседка всяка седмица, сподели дама, която предлага обзавеждане за дома от турски фирми. Основно се внасят от Одрин, но има много прекупвачи, които работят и с фирми от Истанбул. Един от търговците разказа, че предлага продукция на над 50 турски фирми, като освен продукти от по-евтини материали се предлагат и масивни мебели с много високо качество. Клиентите са много доволни, разкри Цвета Николова, която се занимава с вноса на мебели от години. Тя сподели, че много от поръчките са за София.

Доставка

В цените, обявени под снимките с мебелите, е включена и доставката. Така например има обзавеждане за хол, спалня и трапезария на цени от 5000-6000 лева. В цената са включени за всекидневната - холна гарнитура, маса, секция и бюфет. Спалнята пък идва с легло, гардероб, нощни шкафове и тоалетка, а за трапезарията е маса с четири стола, които са в тон с холното обзавеждане. За сравнение за подобна конфигурация у нас трябва да платите поне двойно.

Комплекти с обзавеждане на такива помещения има и по 12 000 лева заедно с доставката, но те са произведени от по-висококачествени материали.

Предлага се и холна секция, която струва 1500 лева от дъб, като има няколко цвята. Масички за кафе три броя струват 119 лева, като се предлагат в различни форми и нюанси. Цените на подобен комплект у нас започват от 250 лева и нагоре.

Спален комплект с легло, нощни шкафчета, скрин с чекмеджета и гардероб се предлага само за 890 лева. Комбинацията е бяло с черна рамка, която позволява лесна комбинация с цвета на стаята.

Дизайн

Някои от моделите, които се предлагат, имитират дизайн на известни производители, като например за гардероб, който наподобява шведска мебелна верига, струва 890 лева. За сравнение за същия артикул у нас ще трябва да платите двойно повече.

Модерна стая за младежи с повдигнато легло, а под него разположени малък гардероб с бюро за хората, които нямат много място в дома си, струва 1150 лева. За сравнение в родните магазини може да се намери такъв продукт, но за 2000 лева. Предлагат се и по-евтини, но често материалът е ПДЧ, който не е много траен.

Отстъпки

Търговците предлагат и консултантски услуги. Това включва разходка и оглед по магазините, договаряне на ексклузивни отстъпки от обявените цени и превод от български на турски. Таксата за услугата се компенсира изцяло от намаленията, които са договорени. Посредникът гарантира, че клиентите ще намерят най-качествените мебели на най-ниска цена.

Предлагат се стоки за дома със завишено съдържание на формалдехид

Мними търговци внасят мебели от Турция без сертификат, които са със завишено съдържание на формалдехид, който е отровен и може да предизвика алергии при някои хора. За това сигнализира изпълнителният директор на Браншовата камара по дървообработване и мебелна промишленост Даниела Петрова пред „Телеграф“. Причината такава продукция да намира пазар у нас е заради това, че българите търсят евтини мебели. При нас се наблюдава много сериозен скок на нерегламентиран внос на мебели от трети страни. Притеснителното е, че няма гаранция за качеството на тези мебели, а никой не се замисля за това. И тук не говорим за това дали може да се счупи вратичка или да заяде чекмедже. Говорим за съдържанието на вредни химикали, които, ако са над допустимото количество, могат да навредят на здравето на хората и техните семейства, обясни Петрова.  Именно затова съветваме всички да купуват мебели само от лицензирани търговци и производители. Само така можете да сте сигурни, че няма да вкарате в дома си нещо, което може да е опасно. Фирмите в България отговарят на всички европейски норми за безопасност и произвеждат качествени продукти, които успешно конкурират тези в Европа.

Големи вериги с намаления през октомври

Големите вериги за търговия на дребно в Турция обявиха последователни кампании за отстъпки след призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган и министъра на търговията Йомер Болат да подкрепят съвместни усилия за облекчаване на тежестта върху потребителите и ограничаване на нарастващите разходи за живот на фона на високата инфлация. Това съобщи Марица.бг. Представители на бранша отговориха на призива на министъра, като заявиха, че няма да повишават цените или дори ще намалят цените на някои стоки до 30 на сто. Най-големите вериги супермаркети и гиганти в търговията на дребно в Турция бързо отговориха на призива на правителството, някои обявиха намаления до 50% на 500 артикула през октомври.