0

З адава се най-слабата реколта от слънчоглед за последните десет години. В Южна България добивите ще са под 150 кг от дка. Това прогнозира Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред „Телеграф“. На много места стопаните влизат предсрочно да жънат изсъхналите от жегите растения. Жътвата на черното семе започва с три седмици по-рано дори и в района на Кнежа, където паднаха повече дъждове в сравнение с източната част на страната. Това съобщи за „Телеграф“ Наталия Петровска, шеф на Института по царевицата в Кнежа.  

Напукана 

От сушата земята е напукана и машините за  почвообработка се чупят на всеки час, каза Проданов. Въпреки това в страната няма да има недостиг на слънчоглед, увери той. Ние произвеждаме пет пъти повече от потреблението както за човешка консумация, така и за фуражи, увери фермерът. Според него проблеми може да има при земеделците и при преработвателите заради липса на приходи, но не и за потребителите. Той увери, че въпреки слабата реколта няма да паднем под 1,5 млн. т добиви от слънчоглед, което е три пъти повече от необходимото за страната. Проданов обясни, че България потребява 200 хил. т олио годишно, за което са нужни 400 хил. т слънчоглед, от който се добива и необходимият шрот за птици и животни. 

Въпреки че стопаните са продали слънчогледа от миналата година, тази реколта, колкото и да е слаба, ще обезпечи напълно баланса от черно семе. По този повод шефът на НАЗ заяви, че асоциацията е категорично против да падат квотите за внос от украински слънчоглед, каквото искане поставиха преработвателите в Комисията по земеделие в НС.

България остава един от големите играчи в производство на зърно в Черноморския регион, става ясно от пазарната информация. Блумбърг съобщи вчера, че Египет е купил 280 000 тона пшеница от България и Украйна с доставка през октомври и ноември на цена между 259,24 и 269,25 долара за тон.