0

С актуализацията на бюджета се въвежда график за ежегодно вдигане на акциза за цигарите на четири стъпки до юли 2025 г.

За първи път се въвежда и акциз за електронните цигари, което ще оскъпи течностите за тях с около 2 лева за шишенце от 10 мл, което стига за около 4 дни. Вдига се акцизът и за пури и пурети, на нагреваемите тютюневи изделия (тип Айкос или Гло), на тютюна за пушене.

Първият удар по джоба на пушачите е предвиден още през юли. Тогава се вдига както ставката на акциза върху къс, така и ставката върху продажната цена. През следващите 3 г. до 2025-а са предвидени още три поскъпвания, всички през юли на съответната година. В крайна сметка оскъпяването на цигарите по този график няма да бъде по-малко от около левче за кутия за целия период.

Горива

Същевременно, както стана вече ясно, се въвежда нулев акциз за пропан-бутана и за метана в срок до 30 юни 2025 г., като няма никаква гаранция, че това ще доведе до намаление на крайните им цени за потребителите. Няма и гаранция, че Европейската комисия ще даде зелена светлина за промяната.

Въвежда се и 9% ставка по ДДС за централното парно и доставката на природен газ, като тя ще важи до 1 юли 2023 г. До края на тази година пък ще важи намаленото ДДС за книгите, бебешките пюрета и пелени, ресторантите, екскурзиите, фитнес центровете. Връща се на 20 на сто обаче данъкът за вино и бира в кръчмите.

За хляба пък е предвидена нулева ставка по ДДС до 1 юли 2023 г.

Новият дълг удря 10,3 млрд. лв.

С актуализацията е предложено увеличение на максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2022 г. от 7,3 млрд. лв. на 10,3 млрд. лв. Вдига се и ограничението за максимален размер на държавния дълг към края на 2022 г. от 35,5 млрд. лв. на 38,5 млрд. лева. Обяснението на финансовия министър Асен Василев е, че се цели предварително финансиране на падежиращия дълг в началото на 2023 г.

Завишава се с около 1 млрд. лв. и държавно гарантираният дълг, като средствата ще бъдат предоставени като заеми на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.