0

- Г-н Караколев, колко агнета ще предоставят на пазара българските производители за Великден и Гергьовден?

- Около 500 000 агнета са очакванията ни да бъдат предложени на пазара. И се надявам толкова да бъдат купени и консумирани.

-  Какво количество беше реализирано през миналата година?

- Тази година сигурно ще е малко по-малко. По наши наблюдения около 30 000 овце са продадени през зимата. Съответно очакваме двадесетина хиляди агнета по-малко.

- Каква е причината за продажбата на тези животни? Животновъдите намаляват стадата си ли?

- Да, животновъдите намаляват стадата си. Годините са тежки, има недостатъчно финансиране. Съвкупност от няколко утежняващи фактора кара фермерите да ликвидират напълно или да намалят стадата си.

- Какви са тези утежняващи фактори? Сега предполагам основната храна на животните е от паша.

- Има животни, които разчитат основно на паша. Но има и такива, които не разчитат само на нея. По-продуктивните животни се подхранват целогодишно. От тях се дои повече мляко, затова те имат нужда от повече храна. А утежняващите обстоятелства са много. Това са ниски изкупни цени на млякото, ниски изкупни цени на агнешкото месо, административна тежест в процесите на работа, липса на необходимата механизация... Всички тези фактори в един момент отказват производителите. 

- С колко се увеличиха цените на фуражите?

- Спрямо миналата година с 200%.

- Как се справят животновъдите в такава ситуация?

- Никак, много тежко е, буквално са на ръба на оцеляването си. Затова алармираме за спешна помощ по Ковид мярката и последваща, която да е свързана със закупуването и обезпечаването с фуражи.

- Какви ще бъдат цените на българското агнешко за Великден и Гергьовден? Още отсега сме свидетели на покачването им.

- Ние сме свидетели на покачване на цените в почти всяка една сфера на живот. Не виждам сфера, в която да няма увеличаване на цените спрямо миналата година. Логично е това да рефлектира и в животновъдството - покачване на енергоносители, горива, заплати и каквото друго се сетите. Фуражите, както казах, са поскъпнали с 200%. Всичко това води до повишаване на цената. То обаче не е стряскащо. Говорим за повишаване на цената с 4-5 лева на килограм спрямо миналата година. Тоест, ако миналата година имаше цени 19-20 лева, сега имаме цени 24-25 лева. Става дума за трупното месо в магазина. Във фермите цената на живото тегло е между 8 и 10 лева за кг. За справка, миналата година беше около 6-7 лева. Така че и там има около 30% увеличение.

- Каква е според вас нормалната цена?

Нормалните цени трябва да стигат до максимум 23-25 лева. Тук е важно да подчертая, че говоря за цени на цяло агне или половинка. Не говоря за някакви бутикови разфасовки. Нали разбирате, че няма как цената на цяло агне да бъде 25 лева, а някой да иска да си купи котлет отново на 25 лева. Няма как да стане.

- А какви са цените на бут или плешка?

- По-високи са. Нормално е те да бъдат по-високи. Всеки търговец сам си определя съответната разфасовка какво му струва. Няма как да вляза в детайли.
 Виждаме обаче и по-високи цени от цитираните от вас 23-25 лева...Говорим вече за спекула, например 30 лева за цяло агне килограм трупно тегло. Но разфасовката може да стигне 30       лева, тя обаче е глезотия, така да се каже. Повечето хора в града обаче сигурно си купуват разфасовки. Аз, ако отида да си купя агне, ще си купя една половинка. Разделям си го на две,     едната половинка за Великден, другата за Гергьовден. Някой сам човек може да иска да си купи два котлета, само да опита... но аз говоря за по-масовия случай, не влизам в частни случаи.-

- Кой надува цените?
 - Според мен търговците. Аз ви казах от фермите на каква цена излиза. Затова призоваваме да се пазарува по възможност от фермите, за да може да се скъсява веригата на доставка.

- Отново биете алармата, че ще ни залее македонско агнешко. Какви са ви очакванията в тази посока?

- Нещата са лесно обясними. Македония не е член на ЕС и тя не спазва регулациите, които важат на територията на ЕС, в това число България. Другото е, че Македония директно подпомага своите производители.

- Каква е помощта за македонските производители?

Тя е от порядъка от 6-7 евро на заклано агне. В България също има помощ, но тя е за кланиците...Дава се на кланиците с цел да се балансира подпомагането в целия процес до реализирането в търговската мрежа.

- Защо се дава на кланиците, а не на самите производители?

- По обясними причини. Едно е да подпомогнеш 15-20 кланици, друго е да подпомогнеш 10 000 фермери. Ако държавата имаше достатъчно ресурс, щеше да подкрепи фермите.

- Какви са очакваните цени на македонското агнешко? То вече на пазара ли е?

- Да, на пазара е от две-три седмици. Това, което забелязахме, е, че на витрината е по 17 лева за килограм. Не знам за каква разфасовка става въпрос. Едно такова евтино агнешко, промотирано, води клиенти.

- Къде да търсим българското агнешко?- Със син печат навсякъде в магазинната мрежа. Вносното няма начин да не повлияе. Но на този етап все още нямаме индикации, че може да останат непродадени агнета.

- Какво количество македонско агнешко очаквате на пазара?

- До миналата седмица имаме информация за 70 тона. Да се надяваме, че няма да надхвърли 100 тона.

 - Колко беше минали години? 

 - По-малко.

- Всъщност само подпомагането и липсата на европейските регулации ли е причина за тази по-ниска цена на македонското агнешко?

- Имаме съвкупност от фактори, които влияят на цената. Директно подпомагане, няма регулации, по-ниски разходи на едно животно, стандартът на живот...

 - Какво количество очаквате като внос от Гърция?
 - От Гърция вероятно ще се внесат живи агнета. Не мога да кажа какви са очакваните количества, тези неща никой не ги обявява предварително. Но имаме индикации, че ще има такъв внос.

- Какво очаквате като подкрепа от страна на земеделското министерство, за да може да се реализира българското агнешко?

- Засилен контрол по границите, какъвто се прилагаше две години - 2020 и 2021. С цел производителят, от една страна, да е сигурен, че това, което влезе в България, ще отговаря на всички     изисквания, на които отговаря и неговото месо. А потребителят да е сигурен, че това, което ще консумира, е при спазени всички хигиенно-санитарни норми.

 - Апелирате хората да си купуват директно от фермата. Как да стигнем до фермерското месо?

- Тези, които имат села и ходят в провинцията, да се поинтересуват къде е най-близката ферма. Има фермери, които продават вече и половинки. Това, което имаме като информация, е, че   закланото и одрано агне, разделено на половинка, от фермата е по 18 лева.

Това е той:

  • Роден е на 29 май 1978 г. в Горна Оряховица
  • Завършва специалност “Стопанско управление” в Пловдив и учи за магистратура “Предприемачество и стратегически маркетинг” в Тракийския университет - Стара Загора
  • С овцевъдство се занимава от 2003 г.
  • Идеолог и основател на Националната овцевъдна асоциация (НОА), а понастоящем е съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА)