0

250 лева ще струва само горивото до морето и обратно, ако тръгнем сега, което е със 100 лева, или 64 на сто повече спрямо разхода по същото време миналата година. Това изчисли „Телеграф“ на база средните цени на горивата във fuelo.net към 21 юни тази година спрямо същия период на 2021 година. Сумата е изчислена за автомобил среден клас на дизел при разход 7 литра на 100 км. Такава е разликата на годишна база и при колите на бензин, като за тях трябва да приготвите около 270 лева за гориво при разход от 8 литра на 100 километра. 
Ако автомобилът е на пропан бутан, ще е значително по-евтино. За отиване и връщане ще похарчите 156 лева за  гориво при разход от 10 литра на 100 километра. При този вид гориво разходите за транспорт са скочили с 50%. 

Ръст 

У нас цените на горивата ежедневно растат, става ясно от графиката в сайта fuelo.net. Една от причините е повишеното потребление заради настъпването на сезона на пътуванията. От вчера цената на дизела е скочила с 2 ст. и литър вече струва 3,51 лв. Бензинът засега се задържа на 3,37 лева за литър. А по-качественият дизел се налива срещу 3,84 лева за литър. До 4,05 лева стигна цената на дизел премиум на бензиностанциите по магистралата към Гърция. 

Решение 

Междувременно някои държави в ЕС и извън съюза обявиха мерки за стимулиране на потреблението на горива и намаления на тежестта върху потребителите. Например хърватското правителство замразява на сегашните равнища цените на горивата на всички бензиностанции освен на магистралите, съобщи хърватският премиер Андрей Пленкович. Дизелът ще струва 13,08 куни (3,40 лева) за литър, а бензин 95 - 13,5 куни (3,51 лева)  за литър, ако се купува от бензиностанция, която не се намира на автомагистрала. Решението на правителството влиза в сила от  21 юни, като засяга 94% от бензиностанциите в страната и не обхваща премиум горивата, и ще бъде в сила за две седмици. 

Субсидия 

В същото време  гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че увеличава финансовата подкрепа на потребителите на горива. Така субсидията, т.нар. Fuel Pass 2, се увеличава от 45 на 80 евро на собственик на превозно средство през тримесечието юли-септември, а за мотоциклетите - от 35 на 60 евро, предаде БТА. По-голяма ще е субсидията по островите, където традиционно горивата са по-скъпи. Там субсидията се увеличава от 55 на 100 евро за четириколесно превозно средство и от 40 на 70 за двуколесно. Специални облекчения са предвидени за земеделските стопани, които ще имат право още през август да им бъде възстановен акцизът за закупените горива през първото шестмесечие на годината.

САЩ временно премахват данъците върху петролните продукти

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че идеята за временна отмяна на федералните данъци върху горивата в страната трябва да бъде взета предвид като мярка срещу инфлацията, съобщи Ройтерс. Йелън обаче отбеляза, че това "не е перфектното" решение. Отмяната на федералните данъци няма да бъде отразена изцяло в цената на горивата, която ще заплащат потребителите, смята американският финансов министър. Преди ден президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че до края на седмицата ще вземе решение дали ще подкрепи временната отмяна на федералните данъци върху горивата. Очаква се тази "данъчна ваканция" да спести на потребителите средно по около 18,4 цента на 3,785 литра гориво.

Граждани и бизнес на протест срещу високите цени 

Национален протест срещу високите цени на горивата се организира за 22 юни от граждани в социалните мрежи. Те настояват цените на дизела и бензина да са под 2 лева, а газта под 1 лев. В специално създадената група за събитието организаторите са написали: “Не на високите цени на горивата! Сряда (22.06.2022 г.) в София, площад „Александър Невски“ от 16 ч. протест срещу високите цени на горивата. Искания цени бензин/ дизел под 2 лв., газ под 1лв. Всеки да дойде с каквото желае, пеша, с колело, автомобил, мотор, бус, ТИР.

От Обединения транспортен бранш обявиха в своя позиция, изпратена до медиите, че подкрепят  Националния граждански протест срещу високите цени на горивата, защото българските граждани всекидневно плащат все по-високи цени, докато всички страни членки от ЕС взимат адекватни мерки за подкрепа на гражданите и бизнеса в екстремната ситуация, в която се намираме.