0

З аради военните действия на Русия в Украйна се очаква ново повишаване на цените на хляба и хлебните изделия, тъй като Украйна е производител и износител на зърнени култури и пшеница в ЕС, наричана е "житницата на Европа". Това заяви за „Телеграф“ икономистът Владимир Сиркаров.

„Това неминуемо ще доведе до проблеми. Надявам се да не са прекалено сериозни, но зависи от бързото потушаване на напрежението и нормализиране на отношенията между Украйна, заедно с ЕС, и Русия. Към днешна дата това изглежда трудно, но на база икономическите фактори и реалности, ще се намерят допирни точки за подновяване на преговорите“, коментира Сиркаров.

Той очаква, че общата инфлация за някои месеци ще стане двуцифрена.

„Прогнозите сочат, че средногодишната няма да е двуцифрена, но има много неизвестни фактори. Така че прогноза с колко точно ще се увеличат цените ще е чиста спекулация“, обясни икономистът.

По думите му 6-7% средногодишна инфлация ще е добър сценарий.

Сиркаров е на мнение, че военните действия в Украйна ще доведат до допълнителни икономически проблеми не само за България, но и за Европа.

„Ние се намираме в много сложна ситуация, защото освен здравна, енергийна и инфлационна кризи, имаме вече и военна и политическа такава. 2022 година ще бъде тежка. Особено първата половина. Надеждите са военните конфликти да не продължат дълго и да не са със сериозна дълбочина. Всичко зависи от това дали ще бъде потушено под някаква форма напрежението и колкото по-бързо стане това, толкова негативните ефекти ще са по-скромни. Все пак към този момент не трябва да мислим някакви апокалиптични сценарии и сюжети“, коментира експертът.

Той смята, че към този момент няма голям страх на световните борси. Категоричен е, че дори и със санкционните режими, Европа не може да си позволи пълна икономическа изолация на Русия. Това ще донесе много сериозни икономически щети на Стария континент. Икономистът смята, че е възможно да има и допълнителни инфлационни компоненти върху цената на синьото гориво за потребителите.

„Но ако конфликтът успее да бъде потушен и енергийната криза – облекчена, най-вече със затоплянето на времето и излизането от зимния сезон, може би ще имаме едно намаляване на цените“, поясни Сиркаров.