0

Д рон у нас ще може да се управлява само с разрешително, ако максималната му излетна маса е над 250 грама. Това следва от текст на европейски регламент, който вече е в сила, а текстовете му предстои да бъдат прецезирани в детайли в предстояща за приемане национална наредба.

Според новите правила всички дронове над 250 грама ще трябва да бъдат регистрирани по подобие на реда за регистрация на автомобилите. Управляващите такива дронове пък ще ходят на курсове, ще се явяват на изпит, за да докажат знанията си и чак след това ще получават книжка за правоспособност.

Новата наредба разпределя дроновете на три категории и на подкатегории. Дроновете под 250 г ще могат да се управляват свободно от всички лица над 18-годишна възраст. Книжка за тези над 250 г пък ще могат да си вадят и навършили 16 години лица, но само ако са членове на лицензиран от държавата аероклуб. Дроновете детски играчки също няма да подлежат на регулации и ограничения. За дроновете до 2 кг обучението ще е онлайн, а за тези с по-голямо тегло - присъствено, обясни проф. Димо Зафиров от Института по космически изследвания и технологии към БАН за „Телеграф“.

Въвеждат се и географски зони, в които е забранен полетът на дронове. Гражданите няма да могат да искат забрана на полети над частните им имоти, тъй като въздушното пространство над страната е публична държавна собственост. Наредбата е минала обществено обсъждане и предстои внасянето й от министъра на транспорта и съобщенията за приемане в Министерския съвет. Очаква се това да се случи до края на месеца.