0

А рктически студ ще скове България от новата седмица. Очаква се минималните температури да паднат до 15-20 градуса под нулата в някои котловинни полета. По билата на планините ще бъде още по-студено.

Валежи в страната ще има на малко места, но пък навсякъде ще е много студено и ветровито, предупреждават и любителите синоптици от „Метео Балканс“, анализирайки глобалните прогностични модели за времето за началото на новата седмица. Последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) гласят, че в началото на работната седмица минималните температури на Балканите ще се понижат още.

В понеделник минималните температури все още ще показват стойности между минус 12°С и минус 7°С. Най-ниски ще са в планинските райони от Западна България - до минус 14°С. Сутрешните градуси в столицата ще са между 10°С - 11°С под нулата. Облачността в страната ще се увеличи до значителна и над Североизточна България ще превали слаб сняг. Очакваните максимални температури ще бъдат между минус 5° и минус 2°. Малко по-високи ще са те в Югозападна и крайните Югоизточни райони – около 1°С.

Следобед вятърът от североизток ще се усили, което ще доведе до ново понижение на температурите.

Във вторник те ще достигат стойности под минус 15°С. Минималните температури ще се понижат още и на много места ще са под -12°С. Най-ниски ще са те в планинските райони от Западна България - до минус 17°С. Облачността в страната ще се разкъсва до предимно слънчево, но ще остане много студено, гласи прогнозата на „Метео Балканс“.

„Като цяло през седмицата не се очакват съществени валежи. Ако ги има, те ще бъдат в нощта срещу понеделник и на самия ден в по- планинските райони“, обобщи пред „Телеграф“ Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). По думите й студът ще нахлува от североизток, като не е съвсем правилно да се нарича сибирски. „Това е арктически студ. Идва от северните ширини на континента. Той отдавна виси над европейската част на Русия и просто сега с циркулацията директно от север ще се спуска към нашата страна“, обясни синоптикът. Понеделник ще бъде най-студеният ден, тъй като температурите почти навсякъде ще са под нулата. Но най-ниските минимални температури като стойности на денонощна база ще са във вторник и сряда, когато се очакват минус 15 градуса. Все пак Стойчева успокои, че сме далече от екстремните температури, като рекорда от януари 1947 г., когато в Трън са измерени минус 38,3 градуса. През всички дни вятърът ще духа от север-северозапад.

Сряда-четвъртък ще започне бавно повишение на дневните температури.

Петък ще бъде единственият ден, в който вятърът ще е от запад-югозапад и температурите ще мръднат нагоре по-сериозно, достигайки през деня до 5-10 градуса, съобщи още Стойчева. От уикенда се задава нова порция мраз. Нощните температури ще са минус 7, а дневните ще са по-скоро положителни, като по места ще се движат от 0 до 6 градуса.

Продължава да бъде висок рискът от лавини на Витоша, Пирин и Рила. Спасители предупреждават, че всеки нов сняг, който пада, създава предпоставка за образуване на лавини.

2022 влиза в топ 10 на най-топлите години

„Очакванията са 2022 година да се нареди сред топ 10 на най-топлите години. Тенденцията показва, че температурите от началото на века се повишават. Няма година, която да е по-студена от нормалното. Статистиката показва, че и изминалата 2021 година е сред седемте най-топли години, откакто се правят подобни метеорологични изследвания”. Това заяви пред „Нова тв“ климатологът Симеон Матев. По думите му човекът не е единственият виновник за тези аномалии. Фактът, че става все по-топло у нас, помага за развъждане на екзотични доскоро растения. Едно от тях е вкусното киви в Петрич, отбеляза още Матев.