0

Н ай-бързата и навременна помощ, която може да бъде оказана на Украйна, е правителството да предостави картечници, друго стрелково въоръжение и боеприпаси не от оперативния резерв на българската армия, а от т. нар. мобилизационен резерв. Това заяви пред „Телеграф“ военният експерт и коментатор Калин Димитров. Той познава добре възможностите на украинските въоръжени сили, тъй като няколко пъти е работил там като инструктор.

На склад

Някога, когато Българската армия бе с много по-голяма численост от над 100 000 души, е имало т. нар. кадрирани подразделения, в които около една трета от личния състав бе наличен, а другите се набираха при мобилизация, казва Димитров. Във военновременния резерв би трябвало да разполагаме на склад със съветски образци въоръжения. Можем да ги предоставим на украинската страна, като се види от какво точно има нужда. Но например танкове не можем да им пратим, защото просто ги нямаме. В резерва има около 280 броя Т-72, но те не са годни в реално време. Имаме несамоходни буксирни артилерийски системи, които след разконсервиране също могат да бъдат предоставени. Както и артилерийски боеприпаси, но те може да се окажат стари и негодни. Можем да им предложим автоматично стрелково въоръжение. А също и противотанкови системи като СПГ и РПГ. Има гласове обаче, че така ще се оголи мобилизационният резерв, но това не е така – ако се наложи мобилизация, средната възраст на онези, които въобще си имат понятия как се борави с тези оръжия, ще е 40-45 години. А става дума за въоръжение, което не е по натовски образец.

В резерва имаме на склад гранати и други боеприпаси.

 В резерва имаме на склад гранати и други боеприпаси.

Танкове

Ремонтът на украинска военна техника у нас е мисия невъзможна, твърди Калин Димитров. Той дава за пример последните ремонти, които военният завод „Терем Хан Крум“ е извършил през 2018-2019 г. Тогава 11 български танка са били обновени за 14 месеца, като цената е излязла по почти милион лева на машина. Имало е обаче огромни ядове с резервните части, да не говорим за сега. Важно е да се знае, че и Чехия, и Полша поддържаха собствено производство на танкове – те са били лицензни производители още от времената на Варшавския договор – даже част от нашите танкове са от тези две държави. В настоящия момент ние нямаме алтернатива за доставка на резервни части от Руската федерация. Или от някакви складове със залежали агрегати отпреди 30 години. Други страни от Източна Европа са подходили по различен начин – сменили са двигателите с по-модерни и заради това не са толкова зависими. Скептичен съм, че нашият завод ще може да ремонтира нещо за в бъдеще, заявява Димитров.

Не е проблем как биха докарани у нас украинските танкове – с жп транспорт през Румъния или Полша. Проблемът е другаде – навремето в „Терем Хан Кубрат“ и в поделението му „Овеч“ в Провадия са работили 4500 души, а сега са 290. Според експерта единственото нещо, което може да се направи, е да се извърши евакуация на украински заводи в България и те да ползват наши мощности, доколкото са останали. За сведение в най-добрите си години „Терем“ в Търговище е ремонтирал по 4 танка на месец.

Терем

"ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ" ЕАД е правоприемник на Управление “Военноремонтни бази и заводи“ на Министерство на отбраната, създадено през 1965 г. с решение на Министерския съвет. Изградено е като стопанска структура, обединяваща военноремонтните заводи на Министерство на отбраната и осигуряваща потребностите от ремонт на въоръжение и техника на Българската армия.

Към настоящия момент в група ТЕРЕМ има 5 дъщерни дружества, извършващи ремонт, модернизация и логистична поддръжка на: авиационна техника - самолети, самолетни двигатели, вертолети и самолетообслужваща техника; кораби, въоръжение и техника от състава на BMC, както и граждански кораби; автобронетанкова техника - танкове, верижни и колесни бронемашини, товарни и лекотоварни автомобили, джипове, автобуси и производство на резервни части; стрелково, артилерийско, ракетно въоръжение и боеприпаси; радиолокационни средства и комуникационна техника.

С наличните си производствени мощности и персонал дружеството освен за нуждите на Българската армия извършва и износ на ремонт на въоръжение, техника и резервни части, произвежда машиностроителна продукция с гражданско предназначение и е пример за успешен бизнес в областта на снабдяването и поддържането на оръжията и военнотехническите средства на Българската армия, пише на сайта на дружеството.

Полша достави на Киев оръжия за 7 млрд. долара

От началото на конфликта в Украйна Варшава е доставила на Киев военно оборудване на стойност около 7 милиарда долара. Полша отдавна заема една от най-твърдите позиции срещу Москва и е основният поддръжник на въоръжаването на Украйна, пише Military Watch Magazine.

Съобщава се, че Киев е получил от съседката си 200 танка Т-72, няколко самоходни артилерийски системи "Гвоздика", ракетни установки за залпов огън "Град" и ракети, съвместими с изтребителите МиГ-29 и Су-27 на украинските военновъздушни сили. Прехвърлените на Украйна танкове Т-72 представляват около половината от целия полски бронетанков арсенал, който превъзхожда подобно въоръжение на по-голямата част от останалите страни - членки на НАТО.