0

Х ората, които имат трета бустерна доза ваксина, са 10 пъти по-защитени от тези с две дози. Това заяви шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.  Той определи като "съвсем правилен подход" предложението на Европейската комисия за издаване на зелен сертификат да се признават две дози до 9 месеца, след което да се изисква и бустерна доза. Мутафчийски подчерта, че е доказано, че има спадане на имунитета след 6 месеца от поставяне на ваксина.

Днес във Военномедицинска академия (ВМА) бе открит и новоизграденият диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести. Новото съоръжение разполага с отделен скенер, рентгенов и ехографски апарати, диагностични и вирусологични кабинети, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. Реализирането на този проект е една дългогодишна мечта и идеен проект на проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести. А откриването му е първото събитие от отбелязването на 130-ата годишнината от създаването на ВМА. "Правим го символично, защото последните две години всички живеем в тежестта на пандемията, завладяла целия свят", коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. 

Той подчерта, че с новото съоръжение се дава комплексност върху диагностиката и лечението на пациентите: "Вече разполагаме със самофункционираща инфекциозна болница, която се намира в двора на Академията и е абсолютно независима от централната болница. Това е изключително важно, защото инфекциозноболните пациенти ще могат да получат медицинско обслужване в пълен обем, без да се нарушава работата с пациентите, страдащи от други заболявания".  Началникът на ВМА изрази личната си благодарност към екипите на инфекциозните клиники, подчертавайки че на техните плещи се крепи лечението на болните и в пикове, и между пиковете: "За вас няма почивка. Огромно благодаря за труда, който полагате. През последните близо две години натрупахте много опит, натрупахте много знания, но и много умора. Господ да ви дава сили – на вас и вашите семейства, да издържим всички предизвикателствата, които са пред нас". 

От своя страна проф. Камен Плочев коментира, че през този център ще преминават всички техни пациенти и изтъкна важността му от гледна точка на борбата с т.нар. пост-COVID-синдром: "Ние разполагаме с всички медикаменти и прилагаме терапиите, както го правят по целия свят. Но при голяма част от пациентите се наблюдава тенденция към продължително страдание. Това трябва да го предотвратим, а можем да го предотвратим, когато знаем, а знаем, защото имаме тази апаратура". 

"Радвам се, че мога да присъствам на откриването на новия диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести, включително и COVID-19. Аз също съм инфекционист и адмирирам всяка подобна инициатива, която е в полза на пациента. Инфекциозна клиника на ВМА постига изключително добри резултати и ние можем само да черпим от този опит и знания", заяви и зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.