0

Б ългари се лекуват от коронавирус с ветеринарен продукт, който представлява инжекционен разтвор за говеда, свине, овце и кози.

Въпросният препарат е с активна съставка ивермектин. Мнозина смятат, че това е чудодеен медикамент, който може да спаси пациентите с COVID, макар че Европейската агенция по лекарствата категорично обяви, че не препоръчва употребата му при пациенти с коронавирус.

Ивермектинът както във ветеринарни, така и в човешки форми на лекарствени продукти може да бъде изключително опасен, категорични са специалистите. Причината е, че препаратът е токсичен и лесно може да се предозира. В същото време неговата употреба се определя според килограмите на пациента. В социалните мрежи дори се разпространяват протоколи за лечение, които включват ивермектин, както и съответните схеми, по които той трябва да се приема.

Въпросният продукт, който българите си купуват, е предназначен за едри преживни животни при стомашно-чревни и белодробни паразити, инсекти и акари, краста. В листовката на лекарството дори е посочено, че то не трябва да се дава на животни, чието мляко е предназначено за човешка консумация.

Инжекционният разтвор е за подкожно приложение, но хората, които го приемат заради COVID, го пият като сироп. Схемите са две – едната е превантивна и предвижда употреба на препарата, за да не се зарази човек, а другата е терапевтична – за хора, които вече са дали положителен тест. „За профилактика ние го пием по следната схема – 1-ви прием на гладно, след това 2-ри прием след 48 часа и след това на всеки 28 дни по една доза. Дозата се изчислява по 0,02 мл за килограм тегло. Разтваря се във вода или глюкоза около 60 до 100 мл“, пише потребителка в една от групите. Като коментар други просветени й обясняват, че всъщност разтворът трябва да се приема с храна, и то по-мазна, защото във вода не се разтваря. За лечение „препоръчаните“ дози са още по-високи.

Освен в различни ветеринарни форми ивермектин се продава и като лекарство за хуманна употреба под формата на таблетки. Показанията обаче са инфекция в червата и наличието на паразити. Лекарите са категорични, че при самолечение медикаментите с тази активна съставка може да са изключително опасни, защото са възможни алергични прояви, чернодробно възпаление, увреждане на бъбреците и др.

Освен това е възможно взаимодействие с други лекарствени продукти, което няма как да бъде предвидено. Още преди година пък фармацевтичната компания „Мерк“ обяви, че анализът на наличните данни не подкрепя безопасността и ефикасността на нейното антипаразитно лекарство ивермектин за лечение на COVID-19. Въпреки това българи продължават да пият медикамента под всичките му форми, а някои споделят, че следват протокола профилактично вече повече от година.

Заедно с ивермектин в протоколите, които се разпространяват чрез социалните мрежи, присъстват кортикостероид и инжекции за разреждане на кръвта, които хората сами си бият. Лекарите обаче предупреждават, че подобно самолечение също е много опасно. Нещо повече, според д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн, вече са налице данни, които показват, че ранният прием на кортикостероиди влошава състоянието на пациентите с COVID-19.

Освен това тези медикаменти имат много странични ефекти и потискат имунната система. Останалите елементи в интернет протоколите за лечение са в графата „безобидни“. Освен пробиотик обаче там попада и една конкретна хранителна добавка, която е широко рекламирана. Тя представлява растителен флавонол, но при по-високи дози е възможно да причини бъбречно увреждане, изтръпване на ръцете и краката, главоболие и разстроен стомах. В групите често пишат и хора с оплаквания. Момиче със силни болки в корема е коментирало десетки публикации в търсене на отговор дали е възможно да има такъв страничен ефект от приема на ивермектин. В отговорите обаче я успокояват, като казват, че оплакванията й вероятно се дължат на коронавирусната инфекция, а не на протокола.

Лекари дават съвети за пациентите у дома

Фейсбук групите, които разпространяват въпросните протоколи за самолечение, се модерират от хора, които нямат медицинско образование. Единствено в групата „Медицински съвети при COVID-19 у дома“, пишат лекари, които абсолютно безвъзмездно помагат на пациенти, останали на домашно лечение. Там медиците предупреждават, че въпросните протоколи са с недоказан ефект и могат да бъдат потенциално опасни. По думите на експертите не е редно да се прилага самолечение, защото особено важни са фактори като непоносимост, алергии, наличие на язва, диабет и други придружаващи заболявания.