0

Б ългария отбелязва 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В цялата страна се провеждат тържества, концерти и празнични шествия. Стотици отдават почит на светите братя Кирил и Методий. 

По улиците на много български градове днес преминаха празнични шествия, а общините по места организират концерти, празнични програми за деца и възрастни и други разнообразни събития за отбелязване на светлата дата.  Президентът Румен Радев оглави празничното шествие в Пловдив, а премиерът се включи в празничните прояви в центъра на столицата. По-рано те отправиха приветствие по случай празника. "Времената се менят. Днес българите са навред, а децата и внуците ни често говорят по няколко езика. Но родната реч, както и друг път съм имал повод да кажа, е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома си", каза Румен Радев. А премиерът Кирил Петков отбеляза, че "Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар - писмеността". 

В София се събраха около 10 000 българи по данни на Столична община. Общоградското шествие започна от площад "Независимост" и завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където се проведе официалната част на събитието. На церемонията, организирана от Столичната община, за първи път химнът на празника "Върви, народе възродени" от Стоян Михайловски прозвуча в цялост - изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Столична община покани граждани, които също да се включат в изпяването. Отслужен беше и църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.

На площад „11 май” в Пловдив се проведоха чествания по случай 24-и май. Беше отслужена и празнична литургия от пловдивския митрополит Николай. Извърши се и празничен молебен, поднесени бяха и цветя пред паметника на двамата първоучители. В Пловдив има и шествие, което премина по цялата главна улица на града, президентът Румен Радев оглави празничните прояви на града. 

В Ловеч бяха наградени дейци на образованието и културата. На тържествената церемония бяха отличени и изявени ученици от ловешките училища. Събитието е пред Катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий".

Шествието по централната пешеходна зона имаше и в Плевен. То беше водено от духовници, носещи икона с образите на светите братя Кирил и Методий. Следвани  от представителни лица, оркестър и много деца от над 50 плевенски училища.

В празничното шествие във Варна се включват 119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества. Празничната програма започна с благодарствен молебен в Катедралния храм „Успение Богородично“. На пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ е издигнато българското знаме, след което беше изпълнена фолклорна композиция, а в небето полетяха цветни балони с буквите от българската азбука, и гълъби. Започна и концертът на фолклорен ансамбъл „Варна“ в Морската градина. 

Тържествени чествания и празничен концерт има и в Община Русе.  Два лъча с представители на всички училища от града тръгнаха от СУ „Христо Ботев“ и ПГДВА „Йосиф Вондрак“ под съпровода на Общинския духов оркестър и барабанчиците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Участниците в шествието се придвижиха по ул. „Александровска“ и се събраха пред сградата на Община Русе. Русенските ученици изпяха заедно общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“.

Празнично шествие за празника се проведе и в Стара Загора. В него се включиха блокове на културни и образователни институти, ученици и студенти. То тръгна  от площада пред сградата на Общината и премина по централния булевард "Цар Симеон Велики". Честването започна с ритуал по издигане на националното знаме. Празничен водосвет-молебен отслужи старозагорският митрополит Киприан.